2024/03/29

 

PAGARBOS DUOKLĖ POETUI

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Kupiškyje pradėta balandžio 23 dienos pavakarę – skaityta poeto, eseisto ir literatūros kritiko Valdemaro Kukulo ir jo bičiulių kūryba. Poezijos mylėtojai susirinko kavinės „Upės kepyklėlė“ kiemelyje, nešini poezijos tomeliais, bendravimo su Valdu prisiminimais.

„Upės kepyklėlės“ kiemelyje į Valdemarui Kukului skirtą renginį susirinko poezijos mylėtojai.
Autorės nuotraukos

Ada DVARIONAITĖ

Rodos, ir gamta pritarė tokiam sumanymui kalbėti apie svarbius gyvenimo dalykus po atviru dangumi – saulė ir šiluma pakėlė augmeniją, sužaliavo blindės palei Kupą, po aptrupėjusiais raudonais mūrais sklandė poetiška nuotaika. Skambėjo muzika, lyriškos dainos, atliekamos Daivos Palionienės, ir daug eilėraščių, prasmingų tekstų. Visi tapo klausytojais ir skaitovais – toks buvo renginio vedėjos, Kupiškio viešosios bibliotekos Kraštotyros ir edukacijos skyriaus vedėjos Linos Matiukaitės, kvietimas, kuriam mielai pritarta.

Skaitant kaip ir dainuojant nuskaidrėja širdis. Jauku buvo sėdėti, klausytis poeto ir jo bičiulių Algimanto Baltakio, Elenos Mezginaitės, Jono Strielkūno, Onės Baliukonytės, Rimanto Urbono kūrybos, gardžiuotis kepyklėlės šeimininkų kava, paruošta pagal Valdo receptą (jo išgauti nepavyko). Nuoširdumu visus sušildė lituanistės Genovaitės Vilčinskienės ir V. Kukulo klasės auklėtojos Pulcherijos Jasaitienės, daugelio kitų kupiškėnų, Valdo pusbrolio Vilmanto prisiminimai.

Gamtiškas renginio dekoracijas papildė mobilios nuotraukų ir dokumentų parodos stendai su poeto gyvenimo ir kūrybos akimirkomis, ir vėjas, kuris nesiliovė krebždenęs ties nuotraukų stovais, lyg ir jam tai rūpėtų.

Ir dar buvo vienas sielų pakylėjimas, kai liaudišką dainą „Pjaun broliukai lankoj šieną“ užtraukė Pranas Jankauskas, Vytautas Knizikevičius, Vilija Morkūnaitė ir prisijungė balsingoji auditorija. Sustojo praeiviai, sukluso kavinės lankytojai. Mokytoja Pulcherija pakilo dėkoti organizatoriams ir visiems bibliotekos žmonėms už gražų bendruomeniškumo skatinimą.

Kaip sakė projekto „Diagnozė: poetas“ sumanytoja ir poetinių skaitymų vedėja L. Matiukaitė, šis poetui skirtas renginys jau ketvirtas, du įvyko Kupiškyje ir vienas Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje billiotekoje. Greitai, gegužės pradžioje, V. Kukulas vėl prasmingai bus prisimintas Palangoje, respublikinio jaunųjų filologų konkurso baigiamajame renginyje, kur bus įteiktas V. Kukulo prizas poezijos konkurso laimėtojui. Vėl skambės poeto mintys, Kupiškio kultūros centro jaunimo teatro studija (vad. Vilija Morkūnaitė) parodys „Eilėraščio teatrą“, kurį kupiškėnai jau matė. Kas junta prieraišumą virtualiai erdvei, tas gali aplankyti ir virtualią fotografijų bei dokumentų parodą „Diagnozė – poetas. Valdemaras Kukulas“.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Kaip smagu,kad vyksta dar kažkas Kupiškyje ir gražioj aplinkoj.

  • …o mes čia ir esame visi savi -Kupiškėlis toks mažas belikęs…Manau, kad visi atėjusieji sutilpo 😉

  • Kazkas nebegerai Kupiskyje.Vien tie patys visur.Gal renginiai tik saviems?

Rekomenduojami video