2024/04/25

 

PRADINGĘ SALAMIESČIO KAPINĖSE SENI ANTKAPIAI SUKĖLĖ DISKUSIJĄ

Atsitinka ir taip, kad laidojant į seną kapavietę, nuėmus antkapį, jei nesuskubsi sutvarkyti kapavietės ar perspėti kapinių prižiūrėtojų, kad antkapis dar bus reikalingas, gali jo ir neberasti. Asociatyvi Vilės Leščinskienės nuotrauka

Pavasaris. Prasidėjo aplinkos, kapų tvarkymo darbai. Artėjant Motinos dienai kapinių lankymas dar labiau suintensyvės.

Ne visada šis procesas vyksta sklandžiai. Kartais kapinės tampa keista vieta, kur nebesusišneka valdžios samdyti kapinių prižiūrėtojai ir kapaviečių šeimininkai. Kas dėl to kaltas? Kaip išvengti visokių nesusipratimų?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kilo daug klausimų

Salamiesčio kapinėse neseniai nutiko toks įvykis – nuvažiavo dvi seserys (pasakojusios moters vardas žinomas, aut. past.) sutvarkyti čia palaidoto brolio kapo ir pamatė, kad dingę abu antkapiai. Jie buvo prie tvoros sudėti, nes kapavietė irgi palei tą tvorą yra. Tiesa, tie antkapiai nenauji, dar sovietiniais laikais gaminti iš cemento ir akmens mišinio, bet šviesūs, dailūs, visiškai tvarkingi, derėjo su ten stovinčiu tokios pat faktūros paminklu (laidojo į seną senelių kapą).

Paskambino kapinių prižiūrėtojai. Ta pasakė, kad kapų tvarkytojai paėmė ir išvežė į stambių gabaritų atliekų sąvartyną Kupiškyje. Paskambinus ten paaiškėjo, kad jokių antkapių niekas į sąvartyną neatvežė. Tada skambino Alizavos seniūnijos seniūnei, nes kapinės šiai seniūnijai priskirtos.

Seniūnė jau žinojo tą problemą. Paklausta neišdavė, nei kas vežė, nei kas kapus tvarkė, nei kur tuos surinktus antkapius deda. Taip nieko ir nepaaiškinusi, pažadėjo paskambinti pirmadienį. Tądien nesulaukusios seniūnės skambučio, jai pačios seserys paskambino.

„Seniūnė iš pradžių bandė mus kaltinti, kad išmetame antkapius, o paskui ieškome! Antkapiai turi būti prie kapo padėti. Kai paaiškėjo, kad ir buvo jie prie kapo (kapas prie pat tvoros, ten ir sudėti šalia), tuomet aiškino, kad turi būti ant kapo. Kur jie dingo, ilgai vengė sakyti, galiausiai paaiškino, kad susmulkinti ir panaudoti kelių duobėms taisyti. Tokia ir istorija. Pasvarstėme, kad keista situacija – dėl to, kad skirtingą informaciją pateikia, kur tie antkapiai padėti. Kas tuo užsiima, irgi nepasakė. Kad iš kapinių paimti antkapiai naudojami duobėms lyginti – šiek tiek makabriškai atrodo, jeigu tai tiesa. Suprantama, kad seniūnijos tvarkydamos kapines senus antkapius irgi gali priskirti atliekoms, jeigu jie sunešti prie atliekų konteinerių ar į tam skirtą kitą vietą. Bet žmonės paprastai, jei ketina tuos pačius antkapius dar panaudoti, juos kažkur nuošaliau prie kapinių tvoros pasideda. Juk į namus neveši keliems mėnesiams. Galų gale, juk matyti, kad naujai supiltų kapų dar su mediniais kryžiais esama. Šiuo atveju – tai ir antkapiai buvo greta kapo, supilto prieš 4 mėnesius“, – pasakojo moteris.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Komunistai žydų antkapius laiptams, statyboms naudojo, Kupiškio valdžia konservatoriai ir naujieji komunistai – socdemai antkapius kelių duobėms užpilti… Dirbome ir dirbsime…

Rekomenduojami video