2024/03/28

 

KĖP DIEVO AUSY

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Tarmas mokyklyta

Palmira KERŠULYTĖ

Kupiškėnai turia daug sulipusių žodžių, tunkiausiai po du, katrais pasoko tų potį kėp vienu. Vėn su žodžiu akis žodyni yr apė 60 tokių pasokymų: kad ir okys kaista (gėda), bil širdžiai gėra; žmogui visur raikia turėt okys, ausys ir širdis, neprislaist, neduot muilyt akių (apgaudinėt); kai biškį pasikrutinu, tai tik žiežirbos iš akių išsipilia (labai sopa) ir kt. Mat kadrilį kasdėn šoku prė darbų, maknoju purvynį (daug, sunkiai dirbu) par dienas, toks ir gyvėnimas. Gol raiks užbaigtėn kermošių, grait giltina barščius užtrins su man (mirsiu)? Kalbu poterius vis kėp ir atožagariu širdžiu (nenorom), misliu, gol do nepakvės pas Abraomų. Raiks incikolt galvon, incidėt širdin (atsimintėn) – bloga ažmiršk, gėra atsimink. Iš geros širdės (noširdžiai) ir okmeniu mėtįs neužgausi. Neatadurs durti Dievas man tadu pirštu (nenubaus). Ir gyvinsiu toliau kėp Dievo ausy (ramiai), kėp valerijono užduota mėgosiu.

Alia rūpi ir mon pridėt vis savo grošį (kištis kitų kalbon). Kad ir karolius būčia, žinau gi, nors ir iš proto aik (kiek ti basistorosi, rūpysės) nesutvarkysi pasaulio šito.

Rasos Čepaitės nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Du-dujen,kasdėn-kožnų dėn,užbaiktėn-ažbaiktėn,užtrins-ažutrins,neužgausi-neažgausi,man-mon,užduota-ažduota,pridėt-pridat,savo-sovo,proto-rozumo.

  • Nu, nu „išdėgakia”-tėp vadindavo sarmotos meturinčių moteriškų.O kėp iššifruot „Pakara-dungų, upara-peklų” ? Kupiškėnai praeity irgi daug kalboj „slavizmų” naudojo…

Rekomenduojami video