2024/03/29

 

PASKUTINIO TAŠKO RINKĖJAI DAR NEPADĖJO: AIŠKĖJA 2019–2023 M. KADENCIJOS SAVIVALDYBIŲ TARYBŲ SUDĖTYS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

2019 m. kovo 3 d. Lietuvos Respublikos gyventojai sprendė, kokios bus 2019–2023 m. kadencijos 60 savivaldybių tarybų sudėtys. Nors paskutinis taškas dar nėra padėtas, nes 41 savivaldybių rinkėjai turės sugrįžti į rinkimų apylinkes šį savaitgalį vyksiančiame pakartotiniame balsavime, tačiau galime teigti, kad būsimosios kadencijos savivaldybių tarybos bus šiek tiek jaunesnės, nei dabartinės.

Išrinktų kandidatų amžius

Nors kandidatų į savivaldybių tarybas amžiaus vidurkis rinkimų dieną buvo 48 metai ir 1 mėnuo, tačiau preliminariais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, 2019 m. kovo 3 d. savivaldybių tarybų rinkimuose išrinkto kandidato (įskaitant pirmąjį kartą balsuojant išrinktus merus) amžiaus vidurkis yra 51 metai. Tuo tarpu 19 išrinktų š. m. kovo 3 d. kandidatų į merus amžiaus vidurkis yra 52 metai.

Tikėtina, kad 2019–2023 m. kadencijos savivaldybių tarybos bus jaunesnės, lyginant su šiuo metu dirbančiomis, kadangi VRK duomenimis, 2015–2019 m. kadencijos savivaldybių tarybų narių amžiaus vidurkis buvo 53 metai.

Tarp būsimųjų savivaldybių tarybų narių yra ir itin jaunų asmenų. Primename, kad 2018 metais pasikeitė teisinis reglamentavimas: buvo sumažintas kandidatų į savivaldybės tarybos narius amžiaus cenzas (nuo 20 iki 18 metų) ir pirmąjį kartą Lietuvos istorijoje dėl savivaldybės tarybos nario ir merų mandatų galės varžytis ir aštuoniolikamečiai. Rinkimuose į savivaldybių tarybas buvo išrinktas vienas kandidatas, kuris iki teisės akto pakeitimo net nebūtų turėję teisės kandidatuoti rinkimuose.

Jauniausias išrinktas kandidatas yra 18 metų ir 2 mėnesių amžiaus. Jis buvo iškeltas Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų Utenos rajone.

Tuo tarpu vyriausias išrinktas kandidatas yra 83 metų ir 6 mėnesių amžiaus. Jį iškėlė visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“ Kauno mieste.

Išrinktų kandidatų lytis

2019 m. kovo 3 d. į savivaldybių tarybas buvo išrinktos 424 moterys ir 1 037 vyrai. Iš jų merais buvo išrinkta 16 vyrų ir 3 moterys.

Jauniausias ir vyriausias išrinktas kandidatai taip pat yra moterys.

Kitų valstybių piliečiai nebuvo išrinkti

2019 m. kovo 3 d. savivaldybių tarybų rinkimuose varžėsi apie 50 kitų tautybių atstovų: po keletą armėnų, vokiečių, latvių, totorių, žydų, graikų, prancūzų, uzbekų, po vieną anglą, azerbaidžanietį, čilietį, estą, etiopietį, gruziną, ispaną, italą, kazachstanietį, kolumbietį, komės, slovakijos, talyšo ir vietnamo tautybes nurodžiusį kandidatą. Dalis kandidatų savo anketose nurodė, kad turi ne Lietuvos Respublikos pilietybę.

Primename, kad savivaldybių tarybų rinkimuose aktyviąją ir pasyviąja rinkimų teise gali naudotis ne tik Lietuvos Respublikos piliečiai, bet nuolatiniai savivaldybės gyventojai (tame tarpe ir asmenys, neturintys Lietuvos Respublikos pilietybės).

Vis tik, nei vienas asmuo, kuris nurodė, kad turi kitos valstybės pilietybę 2019 m. kovo 3 d. savivaldos rinkimuose nebuvo išrinktas.

Išrinkti kariai savanoriai

2019 m. kovo 3 d. į savivaldybių tarybas buvo išrinkti ir 4 asmenys, kurie, VRK duomenimis, yra Lietuvos Respublikos kariai savanoriai.

Išrinkti ir teisti kandidatai

Būsimieji kandidatai, pildydami kandidatų anketas, privalėjo nurodyti duomenis savo teistumą, o to nepadarę – pašalinti iš kandidatų sąrašų. VRK duomenimis, 2019 m. dėl savivaldybės tarybos nario mandato varžėsi 244 teisti kandidatai, o dėl tarybos nario-mero mandato 23 teisti kandidatai.

Tarp išrinktų kandidatų yra 36 asmenys, kurie apie savo teistumą buvo nurodę kandidato anketose. Daugiausiai teistų kandidatų išrinko Širvintų rajono (3 teistus asmenis), Jonavos, Kupiškio, Radviliškio ir Vilkaviškio rajonų (po 2 teistus asmenis) savivaldybių rinkėjai.

Primename, kad šiandien prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybėse. 41 savivaldybės, kuriose merai nebuvo išrinkti š. m. kovo 3 d., rinkėjai, negalintys š. m. kovo 17 d. (sekmadienį) atvykti į savo rinkimų apylinkę, yra kviečiami balsuoti bet kurioje savivaldybėje iš anksto š. m. kovo 13–14 d. nuo 8 iki 20 val.

VRK inf. ir iliustracija

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video