2024/03/29

 

AKTYVŪS IR SĖKMINGI TAUTODAILININKŲ METAI

Visas parodos autorių būrys.

Visas parodos autorių būrys.

Kupiškio etnografijos muziejuje pirmą kalendorinio pavasario dieną atidaryta rajono tautodailininkų 2018 metų kūrybos darbų paroda. Salėje eksponuojama 16 tautodailės autorių ir 7 meno mylėtojų kūryba.

Ada DVARIONAITĖ

Tradiciška ir nuostabu

Verta akcentuoti – kasmetinė tokia kūrybos ataskaita, tautodailės tradicijos iš praėjusių amžių išlikusios, o darbai – nauji. Iš kur kyla įkvėpimo impulsai, kas augina kūrybingumą, palaiko siekį kurti, kai visa, kas sena, rodos, pasmerkta trauktis, užleisti vietą šiuolaikinėms technologijoms?

Rajono tautodailininkų vadovė Virginija Jurevičienė (kairėje) kolegoms parašė nuoširdžius padėkos laiškus.

Renginio vedėja muziejininkė Virginija Pakalniškienė surado kelis paaiškinimus: kas gimsta iš širdies šilumos, talento ir gebančių rankų, tai išlieka, žavi ir verta pagarbos. Taigi parodos skirtos pagerbti, visiems parodyti, pasigėrėti ir pasidžiaugti gabiais kūrėjais ir jų darbais.

Į parodos atidarymo šventę atvykęs Tautodailininkų sąjungos Ukmergės skyriaus pirmininkas Rimantas Zinkevičius kalbėjo apie tautodailės kliuvinius – trūksta motyvacijos, kūrybingumas nyksta, neateina jaunimas, senieji nariai praranda kūrybos entuziazmą. Tam įtakos turi ir atsainus šalies kultūros strategų požiūris į liaudies meną – tegu jis gyvuoja, tik nieko neprašo. Iš tenykščio skyriaus 42 narių aktyviai kuria apie 20 žmonių. Bet žiūrovai tokias parodas mėgsta, aktyviai lanko, nes suprantamas šis menas, artimas, neretai patraukiantis patiems išbandyti.

Kupiškėnai, atrodo, neturi vargo, parodos salė visada pilna kūrinių, tautodailininkų skyriui šiuo metu priklauso 20 narių, pasak šio skyriaus pirmininkės Virginijos Jurevičienės, tikimasi priimti ir naujų narių.

Naujos erdvės, nauji vardai

Alfonsas Blažys ir jo išraiškingas paveikslas.

Šiemetėje parodoje tautodailininkai rodo kūrybos universalumą, tobulėjimą, aktyvumą. Gerbėjams gerai žinomi vardai – medžio drožėjų Romualdo Dobricko, Gintauto Tručinsko, tapytojų Alfonso Blažio, Vytauto Pastarnoko, Renės Sriubiškienės, Elenos Jankauskienės, Vidos Kaulakienės, Genios Vaičikauskienės, Irenos Vapšienės, juostų audėjų ir pynėjų Saveros Paštukienės, Violetos Laužikienės, akmens meistro Vytauto Jasinsko ir kitų. Kuriančios moterys siekia išmanyti ir išbandyti daug sričių – G. Vaičikauskienė ir kūrybinga keramikė, ir edukatorė, I. Vapšienė ir vytelių pynėja, ir raugo keramika kurianti, Violeta Laužikienė ir verbų rišėja. Žinomos mezgėjos Laimutė Raišienė, Biruta Vogulienė. O štai kiaušinių marginimo meistrė Genutė Beniulienė viešumoje rečiau matyta. Yra ir dar didesnių staigmenų.

Literatų klubo „Lėvens balsai“ vadovė Regina Baltrūnienė kuria džiovintų augalų paveikslėlius, karpinius. Subatėnė Ilona Mikulėnienė riša verbas ir sodus ir kitus to meno moko. Janina Varnienė dailiai siuvinėja staltieses. Kupiškėnė Irma Aleknienė, šiuo metu gyvenanti Austrijoje, Vienoje, užsiima vėlimu, tokių darbelių ten moko ir lietuvių mokyklėlės vaikus, į gimtinę trumpam parvykusi, bet parodoje sutiko dalyvauti.

Kuria išdykaudami

Įtaigi Genios Vaičikauskienės keramika.
Autorės nuotraukos

Parodos lankytojai pastebėjo, kad šių metų parodoje daug karpytojų – savo darbus pristato ne tik žinomos meistrės, bet ir neseniai to išmokusios jų sekėjos, tai akivaizdus skyriaus pirmininkės V. Jurevičienės nuopelnas. Jai, dar I. Vapšienei kolegos dėkingi ir už tai, kad neleidžia aptingti, skatina dalyvauti respublikinėse parodose-konkursuose, laimėti prizus. Linksmuoliai reaguoja, tokį aktyvumą šmaikščiai patraukdami per dantį.

Parodoje eksponuojama R. Dobricko išdrožta kaukė „Irenos portretas“ raganiškai išraiškinga. Trumpam iš Norvegijos namo sugrįžęs drožėjas prasitarė, kad kolegė Irena taip įkyriai pristojo ragindama dalyvauti parodoje, kad per savaitę išdrožė ir pavadinimu „atsilygino“.

Renė Sriubiškienė, spalvingų peizažų ir siužetinių paveikslų tapytoja, šioje parodoje pristato vaikiškai žaismingas pasteles, vaizduojančias piemenėlius, ožiukus, išdidų gaidį. „Čia tokie maži niekeliai, bet aliejinėmis kreidelėmis piešti nelengva“, – sakė autorė.

Alfonsui Blažiui jo nutapyto paveikslo „Tadas Blinda. Ponų teismas“ siužetas nedavė ramybės dvejus metus.
„Taip supykdė Seimo narių daromos nesąmonės, kad nebegalėjau nusiraminti, kol nenutapiau šito perspėjimo, primindamas Tado Blindos žygius. Reikėjo kai kam kelnes numauti“, – juokavo pašnekovas.

Renės Sriubiškienės „Jono bitės“.

Konkursai, parodos, edukaciniai užsiėmimai

Kupiškėnai tautodailės kūrėjai dosnūs, gebėjimų neslepia, dalijasi patirtimi seminaruose, kūrybos dirbtuvėse, simpoziumuose, dalyvauja mugėse, šventėse, garsindami Kupiškio vardą. Praėję metai buvo labai aktyvūs, į skyriaus pirmininkės V. Jurevičienės pateiktą ataskaitą surašytos dešimtys tokių renginių. Vasarą Uoginių amatų centre surengtas pirmas Lietuvoje tarptautinis karpytojų pleneras, gal šiemet pavyks pratęsti darbus. Aktyviai keramikų veikloje nuolat dalyvauja, edukacinius užsiėmimus veda G. Vaičikauskienė. V. Jasinskas surengė plenerą Pravieniškių pataisos kolonijoje, sukurtos skulptūros puošia miestelį. Pernai surengtos 4 jubiliejinės ir 4 autorinės skyriaus narių kūrybos parodos, bus tokių ir šiemet.

Daugelyje respublikinių parodų irgi dalyvauta sėkmingai. Monikos Bičiūnienės primityviosios tapybos konkursinėje parodoje R. Sriubiškienė pelnė pirmą vietą, V. Pastarnokas gavo specialų prizą. Respublikinėje karpytojų parodoje „100 karpinių Lietuvai“ V. Jurevičienė įvertinta pirma vieta, R. Molienei įteiktas specialus prizas. Tautodailininkų kūrybos „Aukso vainiko“ regioninėje parodoje I. Vapšienė apdovanota antros vietos diplomu taikomosios dailės srityje, R. Sriubiškienė pelnė trečią vietą tarp vaizduojamosios dailės kūrėjų. Ir dar būta daugiau parodų, renginių, edukacinių užsiėmimų, kur dalyvauta, bendrauta su kolegomis, mokytasi ir mokyta.

Per renginį įteiktos padėkos, gėlės, padėkos laiškai sąjungos nariams už visuomenišką indėlį, už iniciatyvą, už sėkmingus darbus. Kas daroma iš širdies, visada sulaukia atgarsio, džiugu, kad tautodailininkų bendruomenė dosniai skleidžia kūrybos žinią ir savo talentais dalijasi su aplinkiniais žmonėmis.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video