2024/04/20

 

RENKAME VIETOS VALDŽIĄ (ATNAUJINTA)

Šiandien Lietuvoje vyksta savivaldos rinkimų I turas.

Kupiškio rajone balsavimo teisę turi 15586 gyventojai. Rinkimai vyksta 24 rinkimų apylinkėse. Į rajono Tarybą bus išrinktas 21 narys, t. y. keturiais mažiau nei buvo. Tarybos narių skaičius Kupiškio ir dar keliuose rajonuose buvo sumažintas dėl sumažėjusio tose vietovėse gyventojų skaičiaus.

Į mero postą pretenduoja 5 kandidatai. Jei nė vienas jų sekmadienį nesurinks 50+1 proc. balsavusiųjų balsų, kovo 17 d. bus skelbiami pakartotiniai rinkimai. Juose susirungs du didžiausio palaikymo sulaukę kandidatai į merus, o pergalę švęs pakartotiniuose rinkimuose aritmetinę balsų daugumą gavęs kandidatas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Prieš dešimtą valandą ryto pareiškusių savo valią kupiškėnų dar buvo labai mažai, bet po truputį, neskubėdami žmonės rinkosi į rinkimų apylinkes. Didžiausio žmonių antplūdžio buvo tikimasi apie vidurdienį, kai tradiciškai po Šv. Mišių bažnyčioje grįždami namo žmonės užsuka ir į rinkimų apylinkes.

Pravėrėme Kupiškio miesto Senamiesčio rinkimų apylinkėje (Nr.9), įsikūrusioje buvusiame „Sodros“ pastate Laurynos Stuokos-Gucevičiaus aikštėje. Čia tvyrojo darbinga nuotaika. Rinkimus stebėjo socialdemokratų partijos ir „Baltųjų pirštinių“ atstovės.

Stasė ir Vytautas Vėžiai.

„Svarbiausia, kad gerą, atsakingą rajono valdžią išsirinktume. Pensininkams bene svarbiausia, kad pensijos nemažėtų ir laiku būtų mokamos. Gal tai ne vietinių politikų kompetencija, bet žmonėms tai svarbus dalykas“, – pakalbinti po balsavimo šioje rinkimų apylinkėje sakė Stasė ir Vytautas Vėžiai. Jiedu Kupiškyje balsavo pirmą kartą. Mat anksčiau gyveno Noriūnų seniūnijoje ir į miestą persikėlė neseniai.

Kitos rinkėjos Danguolės Totorienės nuomone, politikai turėtų viską ištesėti, ką pažada prieš rinkimus. Daugiau dėmesio reikėtų skirti pagyvenusių žmonių poreikiams.

Pakalbinti Liucija Vėtienė ir Jonas Čižauskas su žmona Palmute sakė, kad rinkimai – tai šventė, ypatinga diena. Juk valdžią renkame.

Liucija Vėtienė ir Jonas Čižauskas.

„Stinga rinkimų apylinkėje šventiškesnės nuotaikos akcentų. Esu anksčiau dirbusi rinkimų apylinkės pirmininke. Tai salėje pamerkdavome sprogstančių berželių šakelę ar tulpių puokštę. Net muzikantai grodavo. Jei balsavimas vykdavo Kazimierinių išvakarėse, tai ir rinkėjai tą vardą nešiojantys būdavo pagerbiami, po atviruką jiems įteikdavome“, – pasakojo L. Vėtienė.

Paklausti, ko tikisi iš šių rinkimų, šie mano pašnekovai sakė, kad reikia tęsti pradėtus Kupiškio gražinimo darbus. Tik jie turėtų vykti greičiau. Antai jau keli dešimtmečiais niekaip neįstengiama pajudinti Ąžuolų gatvės remonto darbų. Tenka čia gyvenantiems kupiškėnams palijus ar per atlydį bristi vandeniu. Gal naujoji valdžia atsižvelgs į žmonių skundus?

Gabija Žalnieriūnaitė ir Edita Adomėlytė.

Pašnekintos jaunimo atstovės Gabija Žalnieriūnaitė, beje balsavusi pirmą kartą, ir Edita Adomėlytė tvirtino, kad šįkart nesunkiai pasirinko, kam savo balsą atiduoti. Merginos sakė, kad tikisi jaunimo problemų sprendimo iš esmės. Jaunų žmonių norai, idėjos, svajonės privalo būti visuomet išgirstos ir įgyvendinamos konkrečiais darbais. Reikia daugiau lėšų skirti jaunimo iniciatyvų fondui. Liūdna, kai jauni žmonės vienas po kito palieka rajoną. Nėra to, kas juos skatintų čia likti. Reikia ir darbo vietų, ir prasmingo laisvalaikio.

Senamiesčio rinkimų apylinkės pirmininkas Igoris Žilinskas informavo, kad 10.20 val. čia savo valią jau buvo pareiškę 169 piliečiai arba 10,2 proc.

Pasidomėjome, kaip rinkimai vyksta ir kaimiškoje Paketurių rinkimų apylinkėje, kuri įsikūrusi Kupiškio jaunimo centro patalpose.

Paketurių rinkimų apylinkės komisija.

Apie 10 val. čia balsavo tik 39 piliečiai iš 530 turinčių balsavimo teisę. Šios rinkimų apylinkės pirmininkas Kazys Pakšys sakė, kad daugiau rinkėjų laukia po šv. Mišių. Žmonėms nėra lengva iš aplinkinių kaimų čia atvykti. Visgi po truputį šeimomis ir pavieniui jie renkasi atlikti pilietinės pareigos.

Paketuriuose nėra vietos, kur būtų galima įkurti rinkimų apylinkę. Anksčiau balsuoti žmonės eidavo į buvusią šio kaimo biblioteką. Bet ten darbo sąlygos buvo nepakenčiamos. Tad jau ne pirmi metai šio priemiestinio kaimo rinkimų apylinkė įkurdinta Kupiškyje.

Paketurietis Žilvinas Gudavičius.

Pakalbintas po balsavimo paketurietis Žilvinas Gudavičius sakė, kad prieš rinkimus pasidomėjo visais kandidatais, gerai pasvarstė ir balsuoti atėjo tvirtai apsisprendęs. „Norisi pokyčių. Žinoma, negalima sakyti, kad iki šiol buvo blogai. Gerų darbų tęstinumas turi išlikti. Visgi valdžios nuolatinė kaita turi vykti, kad politikai ilgai neužsisėdėtų ant laurų. Jie turi pajusti, kad yra rinkėjų stebimi, vertinami, kad privalu tesėti visus pažadus ir įsiklausyti į visuomenės balsą. Tad svarbiausia, kad naujai išrinkta valdžia rimtai dirbtų ir nepamirštų savo pažadų“, – kalbėjo pašnekovas.

Balčiūnų šeima iš Svidenių savo nuomonę išdėstė lakoniškai: „Tikimės permainų ir pagarbos žmogui.“

Rita Grigaliūnienė iš Drūlėnų teigė, kad nemažai kandidatų pažįstanti. Tad apsispręsti, už ką atiduoti savo balsą, buvę nesunku.

„Permainų didelių gal ir nereikia. Svarbiausia tęsti pardėtus darbus. Labiausiai reikėtų dėmesio kaimo senoliams, stiprinti socialines paslaugas jiems. Taip pat labai svarbu ir kaimo kelių priežiūra, darbo vietų kūrimas, kad daugiau jaunimo liktų mūsų krašte.“

PAPILDYTA

VRK 14 val. duomenimis, Kupiškio rajone buvo pabalsavę 40,68 proc. rinkėjų, skaičiuojant su balsavusiais iš anksto.

Aktyviausi šių metų Savivaldos rinkimuose iki 14.00 val. buvo Pagėgių – 46,99 proc., Birštono – 46,52 proc. ir Lazdijų rajono – 46,22 proc. rinkėjai. Pasyviausi – Klaipėdos miesto – 24,67 proc., Šiaulių rajono – 25,71 proc. ir Panevėžio miesto – 26,05 proc. rinkėjai.

VRK 17 val. duomenimis, mūsų rinkimų apygardos rinkėjų aktyvumas – 49,09 proc., bendras šalies vidurkis – 41,78 proc. Duomenys su išankstiniu balsavimu.

 

PAPILDYTA 17.32 val.

Abejonės dėl parašo

Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininko Rolando Aukštikalnio pasiteiravome, ar rinkimai vyksta sklandžiai, ar buvo gauta kokių nors nusiskundimų iš rinkėjų.

„Viena rinkėja iš Aukštupėnų (pavardė redakcijai žinoma, nes moteris kreipėsi ir į žurnalistus – aut. past.) buvo sunerimusi, kad ji pasirašydama rinkėjų sąraše, imdama balsavimo biuletenius, nematė savo pavardės. Parvykusi namo moteris pradėjo abejoti, ar tikrai pasirašė prie savo pavardės. Dėl to ji kreipėsi į mane. Buvau nuvažiavęs į tą rinkimų apylinkę ir patikrinau, kaip yra iš tiesų. Pažeidimo jokio nėra. Tos moters parašas yra prie jos pavardės.

Šiemet dėl asmens duomenų apsaugos rinkėjai pasirašo matydami tik savo asmens duomenis. Ant rinkėjų sąrašo uždedamas lapas su plyšiu tik ties konkretaus rinkėjo pavarde ir kitais duomenimis, kur jis turi pasirašyti. Tai naujas dalykas, nes anksčiau ties žmogaus pavarde sąraše būdavo pridedama liniuotė, kad jis pataikytų pasirašyti ties savo pavarde, visas rinkėjų sąrašas nebūdavo uždengiamas“, – pakomentavo savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas.

 

PAPILDYTA 19.05 val.

Aktyvumas

Savivaldos rinkimuose per išankstinį balsavimą ir rinkimų apylinkėse savo valią Kupiškio rajone 19 val. duomenimis jau pareiškė 52,23 proc. rinkėjų.

Aktyviausiai balsuoti eina Adomynės, Naivių, Subačiaus rinkimų apylinkių rinkėjai – čia balsavo jau daugiau kaip 60 proc. rinkėjų.

Balsavimas rinkimų apylinkėse sekmadienį vyks iki 20 valandos.

 

PAPILDYTA 20.20 val.

Savivaldos rinkimuose visoje šalyje, Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, dalyvavo 47,80 proc. rinkėjų, iš jų 6,25 proc. – išankstinio balsavimo metu. 2015-aisiais rinkėjų aktyvumas siekė 47 proc.

Aktyviausiai balsavo Birštono savivaldybės (67,91 proc.), Lazdijų rajono savivaldybės (62,34 proc.), Pagėgių savivaldybės (61,57 proc.), Širvintų rajono savivaldybės (60,76 proc.), Švenčionių rajono savivaldybės (59,66 proc.), Šilalės rajono savivaldybės (59,19 proc.), Druskininkų savivaldybės (58,52 proc.), Šalčininkų rajono savivaldybės (57,41 proc.), Varėnos rajono savivaldybės (56,42 proc.), Alytaus rajono savivaldybės (56,14 proc.), Raseinių rajono savivaldybės (55,52 proc.), Ignalinos rajono savivaldybės (54,83 proc.), Neringos savivaldybės (54,17 proc.) gyventojai.

Mažiausiai aktyvūs rinkėjai buvo Klaipėdos miesto savivaldybėje (38,66 proc.), Klaipėdos rajono savivaldybėje (39,98 proc.), Šiaulių rajono savivaldybėje (39,72 proc.), Panevėžio rajono savivaldybėje (39,84 proc.).

Kupiškio rajone šiemet savo valią išreiškė 52,93 proc. rinkėjų, iš jų 11,93 išankstinio balsavimo metu.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Eidami balsuoti atsineskit pasa arba kortele ir dar savo tusinuka. Juo ir pazymesite langelius uz kuriuos balsuosite. Per televizijos ne viena laida, Ugnius Kiguolis rode kaip klastojami balsavimo lapeliai.Sekmes,rinkite asmenybe,ne pazadus.

  • Tikrai visi gali balsuoti ir be lapelių,ir pensininkai ir visi kiti, nerašynekit to , ko nera, atsineškit tik dokumentą, patvirtinanti rinkejo tapatybę.

  • Tik keista, kad kaikurie žmonės negavo lapelių balsavimui ,ir pensijinio amžiaus žmonės negalėjo prabalsuoti

    • Niekam jie nereikalingi,reikia tik paso arba korteles

Rekomenduojami video