2024/04/20

 

SAVARANKIŠKO GYVENIMO NAMUOSE – PIRMI GYVENTOJAI

Iš kairės: Kupiškio socialinių paslaugų centro užimtumo specialistė Rima Budreikienė, savarankiško gyvenimo namų gyventoja Marijona Genovaitė, Socialinių paslaugų centro socialinė darbuotoja Kristina Narbutienė. Autorės nuotrauka

Iš kairės: Kupiškio socialinių paslaugų centro užimtumo specialistė Rima Budreikienė, savarankiško gyvenimo namų gyventoja Marijona Genovaitė, Socialinių paslaugų centro socialinė darbuotoja Kristina Narbutienė.
Autorės nuotrauka

Nuo praėjusių metų gruodžio pabaigos Kupiškyje, buvusiose ligoninės patalpose, šalia ten įsikūrusio Socialinių paslaugų centro, pradėjo veikti savarankiško gyvenimo namai. Ši paslauga yra socialinės pagalbos, teikiamos kliento namuose, alternatyva.

Ar naujovė prigyja? Kas ir kiek laiko gali apsistoti savarankiško gyvenimo namuose? Ar jau yra čia gyvenančių žmonių? Ieškodama atsakymo į šiuos klausimus, nutariau tuose namuose apsilankyti.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Įsikūrimo sąlygos

Ant pastato nepastebėjau jokios iškabos ar kitokios rodyklės, kad čia įsikūrę savarankiško gyvenimo namai. Gal to dalyko ir nereikia. Užtenka surasti, kur įsikūręs Socialinių paslaugų centras, ir logiškai išprotauti, kad kažkur šalia bus ir tie namai. Taip ir buvo.

Tądien pas savarankiško gyvenimo namuose įsikūrusius žmones palydėjo vaduojanti socialinė darbuotoja Kristina Narbutienė ir užimtumo specialistė Rima Budreikienė.

Pasak K. Narbutienės, čia turi teisę gyventi tie žmonės, kurie dar gali savarankiškai pasirūpinti patys savimi, bet neturi savo namuose tinkamų sąlygų gyventi. Šiuo metu yra apsistoję trys vyresnio amžiaus vyrai, viena moteris ir negalią turinti moteris su vaiku. Iš viso įrengti 8 gyvenamieji kambariai: 2 dviviečiai ir 6 vienviečiai. Taigi vienu metu čia galėtų apsigyventi 10 žmonių. Yra virtuvė su visa būtiniausia įranga, 3 dušai, bendra poilsio zona.

„Negana turėti malkų krosniai pasikūrenti. Reikia ir saugią krosnį turėti, ir saugų būsto stogą virš galvos. Dauguma čia įsikūrusių žmonių neturi iš ko remontuoti savo namų, krosnių, neturi normalių gyvenimo sąlygų, kad juos galėtų ten lankyti socialinė darbuotoja ir teikti pagalbą. Savarankiško gyvenimo namuose bent peržiemoti jiems tikrai nebloga išeitis. Visgi Socialinių paslaugų centras pirmenybę teikia paslaugoms į namus. Tokia yra ir valstybės politika. Teikti socialinę pagalbą į namus yra pigiau nei žmogų apgyvendinti stacionarios globos ar savarankiško gyvenimo namuose“, – sakė socialinė darbuotoja.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kiek kainuoja para cia gyventi ?

Rekomenduojami video