2024/03/28

 

TUOKTIS NESKUBA, O SKIRIASI IR PO 30 SANTUOKOS METŲ

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Rajono santuokų statistika pagal jaunavedžių amžių mažai kuo skiriasi. Žmonės mainyti aukso žiedų neskuba ir tokį atsakingą žingsnį žengia maždaug trisdešimties.
Deja, nuostabą kelia, kad nuo noro skirtis neapsaugo net ir ilgi santuokoje praleisti metai. Kai kurie rajono gyventojai skirtingais keliais pasuka po trisdešimties santuokos metų.

Audinga SATKŪNAITĖ

Tuokiasi ir namų aplinkoje

Kupiškio rajono savivaldybės Teisės skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Kopūstienė teigė, kad praėjusiais metais gerokai sumažėjo santuokų. 2018 metais rajone susituokė 70 porų, iš kurių 40 santuoką registravo Civilinės metrikacijos skyriuje (nuo 2019 m. sausio – Teisės skyrius), o 26 poros pasirinko bažnytinę santuoką. Daugiausia – 18 – porų tuokėsi Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje, 7 – Palėvenės šv. Domininko bažnyčioje ir viena – Antašavos šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje.

„Buvo ir tokių rajono bažnyčių, kur per metus neregistruota nė viena santuoka. Dominuoja tik trys bažnyčios, tarp kurių populiariausia Kupiškio“, – kalbėjo B. Kopūstienė.

Trys poros, kurių santuokos įregistruotos Civilinės metrikacijos skyriuje, susituokė užsienyje: dvi – Jungtinėje Karalystėje ir viena – Ukrainoje. Jungtinėje Karalystėje žiedus sumainė du lietuviai ir lietuvė ištekėjo už JAV piliečio. Tuo tarpu Ukrainoje tuokėsi lietuvis su ukrainiete.

Anot pašnekovės, tiek bažnytinės, tiek užsienyje sudarytos santuokos įtrauktos į apskaitą Civilinės metrikacijos skyriuje.

B. Kopūstienės tikinimu, žmonės vis drąsiau renkasi išvažiuojamąsias santuokas. Praėjusiais metais tokių santuokų būta šešių. Tarp populiariausių tuoktuvių vietų rajone išlieka „Apynių namai“, kur žiedus sumainė dvi poros, ir kavinė „Janta“. Viena kauniečių pora savo gyvenimus susiejo Palėvenės dvaro aplinkoje ir dar dvi poros santuokai rinkosi privačias valdas, tiksliau – savo namų aplinką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Kupiškio krašte tuokiasi ne tik vietiniai, bet ir kitų miestų ar rajonų gyventojai. 2018 metais Palėvenės dvaro aplinkoje žiedus sumainė kauniečių pora. Anot Teisės skyriaus vyriausiosios specialistės Birutės Kopūstienės, tai buvo viena įsimintiniausių praeitų metų ceremonijų.
Jurgitos Žiukaitės asociatyvi nuotrauka
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Isteketi uz nevykelio ar tinginio, keisto arba teisto joks pasiekimas, greiciau nelaime ir negarbe, taigi protingos geriau bus vienos negu su bet kuo.

Rekomenduojami video