2024/03/19

 

VIEŠOJOJE BIBLIOTEKOJE VEIKIA MAŽA DAILĖS STUDIJA

Kupiškio viešojoje bibliotekoje sausio vakarais vyksta dailės užsiėmimai suaugusiesiems.

Mūsų mažyliai piešia darželyje, vaikai mokykloje turi dailės pamokas, jiems yra Meno mokykla, o suaugusieji neturi tokių galimybių. Dideliuose miestuose veikia dailės studijos norintiems pamėginti vėl piešti žmonėms, kaip vaikystėje, sau. O mažame miestelyje ar tai neįmanoma?

Ada DVARIONAITĖ

„Seniai apie tai galvojau, – sakė Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus, dailės mokytojas, aktyvus dailės pedagogų parodų dalyvis. – Pamėginsime bendruomenei pasiūlyti dailės pradmenų. Be didelių kūrybinių tikslų, be įsipareigojimų. Be projekto ar kokios programos, pačių sumanymu. Nežinau, ar kas iš to išsirutulios, tiesiog tai pravartu žiemos vakarams maloniai praleisti.“

Tokie vakarai sausiui baigiantis bibliotekoje jau buvo du. Susirinkę žmonės pieštuku piešė iš natūros vaisius. Antrą vakarą bandyta anglimi piešti virdulį. Gera valandėlė greito darbo – ir objektas baigtas. „Nenoriu dar namo eiti, taip smagu buvo“, – sakė Lina.

Gera piešti įgudusiam, drąsu atsistoti prie popieriaus lakšto, paimti į ranką kreidelę, pieštuką, teptuką. O to iki šiol nepamėginusiam žmogui kaip išdrįsti?

„Žaisti kaip vaikai daro. Nebūtina tikroviškai, realistiškai vaizduoti, gali būti tik užuominos, tik nuotaika, tik spalvos. Ranka turi būti laisva, žvilgsnis be įtampos, linijos neužvargintos…“ – savo studijos lankytojams kalbėjo A. Venckus.

Bibliotekos direktorius Algirdas Venckus ryškina potėpius.
Autorės nuotraukos

Smagu buvo stebėti, kaip piešėjai ir jų mokytojas darbavosi, kaip patyliukais mokiniai žvilgčiojo į kaimynus, kaip džiaugėsi jų linijomis ir drovėjosi savųjų. Piešė Virginija, tautodailininkė, ir Simona, vilnietė. Dabar gyvenanti Kupiškyje, sakė čia laikinai esanti, nes mokosi siuvėjos amato. Matyt, to reikia, kaip ir piešimo. Kartu su ja į studiją atėjo Romenas, svečias iš Prancūzijos, iš Liono. Su juo susipažino lietuviai keliaudami, darbuodamiesi Prancūzijoje, susidraugavo, dabar lanko vieni kitus. Turėjo dar ateiti ir kupiškėnas Paulius, bet susirgo, tokie dabar permainingi orai. Ateis kitąsyk. Nes neįpareigojantys užsiėmimai yra suplanuoti ir kryptingi.

Pagal vadovo sudarytą planą numatytos šios temos: akademinio piešimo pradmenys, akvarelės, tapybos technikos ir žanrai, komponavimo pagrindai, grafika, šrifto rašymo būdai, popieriaus plastika, papjė mašė technika. Dar teks išbandyti akrilo, guašo dažus, pastelę, tušą, piešti natiurmortą, peizažą, portretą ar kas ką pasiūlys.

Trumpi pašnekesiai, pažintys ir… dailė. Toks vienas žiemos vakaras. Bus tokių ir daugiau. Jis užkrečiantis, grįžus namo, reikės pamėginti, susirasti popieriaus lapą ir kažkur padėtus pieštukus. Pabandyti, tik sau, kaip vaikystėje.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Apie ka cia?

Rekomenduojami video