2024/03/19

 

VISŲ GALŲ MEISTRO PAIEŠKOS

Kartais buityje žmonės labai pasigenda meistro devyndarbio paslaugų. Autorės nuotrauka

Jei reikia pataisyti batus, kažką susiūti ar pasiūti, jei sugedo laikrodis, kupiškėnai dar nesunkiai gali surasti žmogų, kuris tokias paslaugas teikia. Bet kur kas didesnė bėda, jei prireikia durų spyną pakeisti ar kitokius smulkius staliaus ar dailidės darbelius atlikti, pritvirtinti pašto dėžutę, įsukti perdegusią lemputę, sutvarkyti elektros jungiklį ar kištukinį lizdą, pakabinti paveikslą, suremontuoti tekantį čiaupą ar bėgantį unitazo bakelį.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kas sumontuos dūmų detektorių?

Kupiškėnė pensininkė Elena (pavardė redakcijai žinoma) pasibėdojo, kad smulkių buitinių paslaugų Kupiškyje tikrai pasigendanti. Pasak moters, senosios kartos vyrai daug ką mokėjo patys namuose suremontuoti, pataisyti. Šiais laikais retas jaunuolis nusimano apie namų ūkio darbus. Visi linkę pasikliauti profesionalų, specialistų pagalba. Deja, dažniausiai nežinia, kur jų ieškoti, kai prireikia konkretų darbelį namuose nuveikti. Tenka pasikliauti iš lūpų į lūpas sklindančia informacija apie tokius pagalbininkus, bet garantuotos paslaugos nėra.

„Antai pernai valdžia nusprendė, kad kiekvienuose namuose privalo būti dūmų detektoriai, bet kas juos sumontuos, nepasirūpino. Gal net į galvą niekam neatėjo tokia mintis, kad garbaus amžiaus vieniša moteriškė ar vyriškis patys negalėtų to prietaiso įsigyti ir primontuoti prie lubų. O tokių žmonių yra ne vienas. Pavyzdžiui, aš. Šiame krašte neturiu nei vaikų, nei giminių ar gerų pažįstamų, galinčių man padėti pakabinti dūmų detektorių. Negi eisi į gatvę šaukdamas, kad reikia tokios pagalbos. Gal reikėjo nutarti, kad, pavyzdžiui, daugiabučio namo bendrijos ar jį administruojantis komunalininkas, ar net patys gaisrininkai kolektyviai nupirks konkrečiam namui kokybiškus tuos prietaisus ir sutartu laiku, kas negali pats, tiems ir pakabins juos. Taigi sėdžiu dabar namuose iki šiol be dūmų detektoriaus. Kai nėra viešai siūlančių įvairias meistro namuose paslaugas, sunku dėl užmokesčio už jas kaimynui ar kokiam prašalaičiui apsispręsti.

Vieni nenori pinigų imti už pagalbą, kiti pasako, kad bus gerai, kiek duosi. Be to, labai sunku kaskart prašinėti kitų, kad padėtų sutvarkyti tokius nedidelius namų ūkio reikalus“, – apie problemą kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, gerai, kad dar yra kam Kupiškyje batus, laikrodį pataisyti. Pasinaudojusi vasarą ir spaudoje rastu skelbimu apie medžių genėjimą. Išsikvietusi tą darbą atliekantį žmogų ir nenusivylusi. Gerai, kad atsiranda siūlančių aplinkos, kapinių tvarkymo paslaugas. Jos irgi labai reikalingos.

Elena pabrėžė, kad labai pasigendanti elektriko paslaugų. Tą sferą išmanantys žmonės, taip galinti teigti iš savo patirties, po darbo valandų nėra linkę net kaimynui padėti, pavyzdžiui, kibirkščiuojantį elektros kištuką sutvarkyti ar pakeisti. Vertina savo poilsį. Tuomet iš kur šį specialistą imti?

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Parasyk varda ir tel nr zodziais.Tada zinosim kur skambinti.

  • Laba diena, su malonumu galėčiau atlikti visus reikalingus darbus, bet kokiu būdu tai paskelbti? Neseniai gyvenu Kupiškyje ir užsiimu individualia veikla statybų- apdailos-remonto srityse

    • Skelbimuose? Kmintyse, miestelyje; gal su maksima ar bikuva pavyktų susitarti skelbimą pakabint. Su namų bendrijomis pasišnekėk. Su kaimynais.

  • Keletas dalykų: tam, kuris ryžtųsi dirbti tokius darbus, tektų imti patentą, mokytis buhalterijos, VMĮ Sodra ir kiti panašūs džiaugsmai. Kitas dalykas – skambintų dieną naktį, sugedo sulūžo privalai tučtuojau atbėgt. Paskui dar ir garantijos reikalautų. Uždarbis? Jei norėtum padėti pagyvenusiems ir imtum mažai, reikėtų kas pačiam padėtų pavalgyt nusipirkt. Realiausia išeitis: gyvenkit taip, kad turėtumėt draugų ar bent su kaimynais taip sugyvenkit, kad tie norėtų padėti.

    • taikliai pastebėta

Rekomenduojami video