2024/04/20

 

KIEKVIENĄ LAISVĄ MINUTĘ SKIRIA DAINAVIMUI

Bendraujant su Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos vienuoliktoke Austėja Guiskyte, galima pajusti jos charizmatiškumą, atsidavimą muzikai ir nuomonės tvirtumą. Autorės nuotrauka

Kupiškėnės Austėjos Guiskytės rankose ypač dažnai galima išvysti mikrofoną. Meno žmogumi save laikanti mergina prisipažįsta, kad visus savo jausmus atiduoda muzikai, o scenoje geriausiai jaučiasi kaip solistė.

Audinga SATKŪNAITĖ

Dainuodavo su tėčiu

A. Guiskytė dainuoja nuo vaikystės. Ji tada dainas traukdavo kartu su tėčiu, kuris, anot merginos, turi labai gražų balsą.

„Kai sužinojau, kad mano prosenelio sesuo buvo operos solistė, tai už dainavimo dar labiau užsikabinau. Savo gyvenimą iš tiesų norėčiau susieti su muzika“, – sakė Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos vienuoliktokė.

Austėja kurį laiką lankė Kupiškio meno mokyklą. Pasak merginos, ten nesijautė komfortiškai, todėl ją nusprendė palikti.

„Visi labai pyko dėl tokio mano sprendimo. Tikriausiai dar pyksta ir dabar, bet ten negrįžčiau. Aš norėjau tik dainuoti, o ne mokytis solfedžio ar groti fortepijonu. Nepaisant visko, metai, praleisti Meno mokykloje, man labai daug davė“, – kalbėjo A. Guiskytė.

Pradžioje Austėja dainuoti mokėsi pas Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos mokytoją Daivą Palionienę. Šiuo metu ji dirba su Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokytoja Asta Remeikiene ir dainavimui skiria kur kas daugiau laiko. Anot pašnekovės, repeticijų dažnumą lemia dainų, turimų koncertų ar konkursų skaičius. Dažniausiai A. Guiskytė atlieka tas dainas, kurios jai pačiai yra prie širdies. Mielai priima ir mokytojos siūlymus.

„Kartais turiu atsipūsti nuo muzikos, nes laiko reikia skirti ir mokslams. Tačiau kuo daugiau savo laisvo laiko stengiuosi atiduoti muzikai“, – atviravo Austėja.

Pasak jos, per giminės susitikimus dažnai išgirsta prašymų padainuoti. Anksčiau mergina to vengdavo, dabar ji tą daro su malonumu.

Geriausiai jaučiasi kaip solistė

Nors iki gimnazijos baigimo dar yra nemažai laiko, mergina pasvajoja ir apie būsimą profesiją. Austėjos galvoje kirba mintis apie muzikinio teatro studijas. Gimnazistę domintų aktorės ar režisierės specialybės. Blogiausiu atveju – pašnekovė pasirinktų vizažistės darbą.

„Kol kas esu pasimetusi. Norėčiau dirbti su muzika, filmais, miuziklais. Aš save laikau meno žmogumi. Ypatingų ateities planų nekuriu, nes nežinau, kas bus rytoj“, – pabrėžė A. Guiskytė.

Tikėtina, kad baigusi mokyklą mergina Kupiškyje neliks, nes, kaip ji sako, čia nuobodoka.

„Aš noriu būti savimi ir kad žmonės į mane kreivai nežiūrėtų. Dabar yra daug piktų žmonių, todėl kartais sunku iki galo būti savimi“, – garsiai mąstė pašnekovė.

Vienas paskutinių Austėjos pasirodymų, kuris su pertrauka truko dvi valandas, prieš porą savaičių vyko „Sushi Sport“ bare. Čia jai talkino draugas Matas Sankauskas, kuris yra puikiai įvaldęs gitarą.
„Jis labiausiai man padeda. Kadangi aš mėgstu džiazą, tai gitara yra vienas mano svarbiausių instrumentų. Mes puikiai suprantame vienas kitą, labai šauniai bendraujame ir bendradarbiaujame“, – tikino A. Guiskytė.

Mergina jokiame kolektyve nedainuoja, nes, anot jos, geriausiai jaučiasi koncertuodama kaip solistė.

„Negalėčiau pasakyti, kad aš mėgstu dėmesį. Man patinka, kai už viską esu atsakinga pati. Be to, turiu stiprų charakterį, todėl nemanau, kad žmonės labai norėtų kartu su manimi koncertuoti. Aš nebijau pasakyti savo nuomonės ir viską rėžiu tiesiai šviesiai. O to žmonės nelabai mėgsta“, – atskleidė Austėja.

Didžiausias prioritetas – šeima

Mergina teigė, kad kaip ir kiekvienas žmogus prieš pasirodymą jaudinasi.

„Negaliu sakyti, kad dreba kojos, tačiau prieš koncertą visada bandau nusiraminti ir pabūti vienumoje“, – atviravo A. Guiskytė, be kurios neapsieina nė vienas gimnazijos renginys.

Pati Austėja labiausiai mėgsta klausytis džiazo muzikos ir ypač vertina vyresnio amžiaus muzikos kūrėjus. Mergina prisipažino šiais metais susigalvojusi mažų užduočių. Pirmiausia – ji iki vasaros ar rudens žada surengti 25 koncertus. Antra – Austėja šįmet nusprendė išmokti groti gitara. Šį instrumentą mergina planuoja įvaldyti savarankiškai.

„Šie mokslo metai yra labai sunkūs. Turiu daug koncertų, mokslai taip pat nelengvi. Tiesiog niekam nebeturiu laiko, o norisi ir su šeima pabūti. Man šeima yra pats didžiausias prioritetas“, – prisipažino A. Guiskytė.

Pašnekovė sakė, kad ji nėra kompanijos, o greičiau šeimos žmogus.

„Negaliu sakyti, kad neturiu nė vieno draugo. Taip tikrai nėra. Kiekvieną dieną su draugais tikrai nevaikštau į vakarėlius. Dažniausiai laiką su jais leidžiu penktadienio vakarais. Žinoma, su draugais susitinku ir mokykloje. Aš visus jausmus atiduodu muzikai“, – tvirtino Austėja, vasarą laiką mėgstanti leisti gamtoje.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Suomijoje kiekvienam miestelyje yra scena,tinkama operiniam dainavimui ir rimtosios muzikos koncertams.Ten valstybė užtikrina kultūrinio,ekonominio,socialinio gyvenimo standartą kiekvienam Suomijos piliečiui,kur jis begyventų-sostinėje Helsinkyje ar miestelyje prie poliarinio rato.

  • Sėkmės siekiant savo svajonių…

  • Šaunuolė, Austėja!

Rekomenduojami video