2024/03/28

 

KIAULĖS KAIMO TVARTUOSE DAR KRIUKSI

Kiaulė lietuviui gerai pažįstamas naminis gyvulys. Dar neseniai kiekviename kaime ar net mažesniame miestelyje gyventojų tvartuose kriuksėdavo jų ne po vieną. Rūkytų kumpių, lašinių, dešrų ir skilandžių kvapai sklisdavo iš kamarų. Deja, jų laukiniai gentainiai šernai pastaraisiais metais tapo mirtinos ligos, afrikinio kiaulių maro, nešiotojais ir baigia ne tik patys išgaišti, bet ir namines savo giminaites išnaikinti.

Pagal rytietišką tradiciją artėjantys 2019-ieji – geltonosios žemės kiaulės metai yra geras pretekstas pasmalsauti, ar Kupiškio krašte šis naminis gyvulys dar egzistuoja.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Tik su leidimais

„Kiaulių rajone netgi padaugėjo, nors afrikinis kiaulių maras tebesiaučia aplinkui. Užpraeitą savaitę Alizavos seniūnijoje, Buožių kaime, sumedžiotas ta liga apsikrėtęs šernas. Prieš tai – prie Antašavos. Šiuo metu apie 10 tūkst. kiaulių laiko UAB „Akmenlita“ ir UAB „Paryžė“ Rudiliuose, o Paryžės kaime pradėjusi veikti mažoji bendrija „Porkus“ – 1,5 tūkst. Taip pat rajone yra apie 60 smulkių kiaulių laikytojų, kurių tvartuose kriuksi po 2–3 ar 4–5 kiaules, iš viso apie 170. Šiuo metu kiaulių pas smulkiuosius jų laikytojus gal ir mažiau yra, nes prieš Kalėdas jos skerdžiamos“, – informavo Kęstutis Jagminas, Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Musiau kiaula geru hoteli turi, užtat pilna tvartai jų.

Rekomenduojami video