2024/03/19

 

SVAJOJA DAILĖS MOKYTI KITUS

Almantas Kunskas su šeima po parodos „Spalvos ir linijos duetas“ atidarymo.

Trumpai sakant, Almantas Kunskas – Subačiaus gimnazijos abiturientas. Tiek pasakyti apie šį jaunuolį tikrai neužtenka. Almantas aktyviai įsitraukia į gimnazijos mokinių veiklą. Keletą metų ėjo mokinių tarybos prezidento pareigas, šiuo metu yra šios tarybos narys. Jis savanoriavo per Popiežiaus vizitą Lietuvoje.

Almantas šio krašto žmonėms yra žinomas ne tik kaip aktyvus gimnazistas, bet ir kaip gabus meninės saviraiškos atstovas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Almantas gimė ir užaugo Šiaudinių kaime, greta Lukonių. Baigė šio kaimo pradinę mokyklą. Tad neatsitiktinai Lukonių laisvalaikio salėje gruodžio 9 dieną šio kaimo ir Subačiaus gimnazijos bendruomenėms pristatyta Almanto kūrybinių darbų paroda „Spalvos ir linijos duetas“.

„Ateikite, pabūsime kartu. Gyvenimas gražus, kai savo vidaus spinduliais jį nušvieti, kai savo vidaus šiluma jį sušildai“, – tokiais žodžiais jaunasis kūrėjas kvietė savo draugus, mokytojus, lukoniečius ir kitus pažįstamus į savo parodos atidarymą.

Išties trylika spalvotos grafikos Almanto darbų visus atėjusius į šios parodos atidarymą nuteikė optimistiškai ir skatino į supančią aplinką žvelgti ne standartiškai. Pasak parodos autoriaus dailės mokytojos Genios Vaičikauskienės, šie darbai – tai Almanto prieš dvejus metus atrastas savotiškas meditacijos būdas, apmąstymai tyloje, susikaupus, pasitelkus liniją ir spalvas. „Tokiam užsiėmimui reikia kruopštumo ir kantrybės. Dedi vieną liniją prie kitos, raizgai visaip jas ir išeina paveikslai. Spalvos jiems suteikia dar didesnio išraiškingumo“, – jaunuolio darbus apibūdino mokytoja.

Almantas Kunskas su vaikystės drauge Austėja Guiskyte ir Matu Sankausku, kurie buvo atvykę iš Kupiškio koncertuoti per parodos atidarymą.

Kiti parodos lankytojai atkreipė dėmesį, kad Almanto paveiksluose labai išraiškingai pavaizduotos personažų akys, įdėmiai žvelgiančios į pasaulį kaip ir pats šių paveikslų kūrėjas.

„Menas leidžia atitrūkti nuo savęs ir rasti panašius jausmus išgyvenančių žmonių. Dailė įdomi dėl to, kad gali pamatyti pasaulį drobėje ar popieriaus lape, pajusti ypatingus, iki širdies gelmių veriančius jausmus, su jais susitapatinti ir nesijausti toks vienišas. Aš pagaliau supratau, kad manyje glūdi nesibaigianti kūrybos versmė. Į savo darbus sudėjau vasaros dienas, auksinio rudens vakarus. Tai iliustratyvūs darbai, mano vaizduotės vaisius. Pavyzdžiui, vaikštau gatve, žvalgausi ir staiga suprantu, kad kažką reikia užfiksuoti. Iš to impulso gimsta įvairūs abstraktūs daiktai, katino galva, paukštelis. Pradedu dėlioti linijas, brūkšniuoti ir kažkas susidėlioja. Spalva vaizdus sušildo, išryškina, padeda labiau perteikti nuotaiką, jausmus. Esu bandęs ir tapyti. Kol kas šios dailės technikos dar neprisijaukinau. Vėliau bandysiu“, – kalbėjo Almantas.

Per parodos atidarymą Almantas Kunskas dėkojo trims moterims, kurios jį mokė eiti kūrybos keliu. Tai savo mamai Violetai Kunskienei (pirma iš kairės), dailės mokytojai Geniai Vaičikauskienei ir lukonietei bibliotekininkei Loretai Aleksiejūnienei.

Almantas Kunskas su pagalbininkėmis demonstruoja drabužius iš augalų.

Jaunuolis per parodos atidarymą negailėjo gražių padėkos žodžių savo mamai Violetai, kultūros darbuotojai, kuri jį nuo mažų dienų vedė kultūros pažinimo keliu.

„Prisimenu, kad mama dar darželinio amžiaus mane vesdavosi į susirinkimus Kupiškio kultūros centre. Mokėjau tyliai ir kantriai juose išsėdėti. Amžinatilsį kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius sakydavo, kad čia dar vienas kultūros darbuotojas auga“, – pasakojo gimnazistas.

Almantą mama mokė meninio skaitymo dalykų. Nuo mažų dienų jis dalyvavo „Tramtatulio“ konkursuose. Vėliau vedė įvairius renginius. Iškalbos šiam jaunuoliui gali pavydėti ne vienas.

Daug sentimentų Almantas jaučia Lukonių bibliotekai. Čia jis lankosi dažnai. Čia buvo surengta pirma keramikos darbelių paroda, vėliau – fotonuotraukų paroda. Už supratimą ir svetingumą jis dėkingas lukonietei bibliotekininkei Loretai Aleksiejūnienei.

Almantas Kunskas su klasės draugais.

Nuo penktos klasės Almantas mokosi Subačiaus gimnazijoje, kur jo dailės gabumus ugdo mokytoja G. Vaičikauskienė. Pirmiausia buvo įvairūs molio darbeliai. Almantas yra surengęs ir fotografijų parodėlių. Dalyvauja įvairiuose dailės konkursuose. Yra sukūręs originalių apdarų iš augalų. Jie demonstruoti ir Lukonyse. „Savo kūrybos kelio neįsivaizduoju be žmogaus, kuris mane į jį atvedė lyg mama už rankos. Tai mokytoja G. Vaičikauskienė“, – pabrėžė Almantas.

Gimnazisto dabar laukia labai svarbus dailės egzaminas. Vaikinas svajoja Vytauto Didžiojo universitete studijuoti dailės pedagogiką.

„Nuo pradinių klasių visiems sakiau, kad noriu būti dailininkas. Ši svajonė iki šiol iš esmės liko tokia pati. Tik dabar ją šiek tiek sukonkretinau. Dailės egzamino laukiu su jauduliu. Jis man svarbus siekiant pasirinktų studijų. Iš mažo kūrybinio takelio išeinu į platesnį kūrybinį kelią. Viliuosi, kad mane lydės sėkmė“, – kalbėjo Almantas.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Zmones zinantys ko nori-laimingi zmones!Sekmes!

  • Koks gabus ir turintis ką veikt jaunuolis 😉

  • Šaunuolis, Almantai! Sėkmės Tau!!!!

Rekomenduojami video