2024/03/28

 

SKAITYMAS SAVO MALONUMUI – LAUKIAMAS LAIKAS

Dažniausiai žmonių nurodoma knygų neskaitymo priežastis yra laiko stoka. Bet ar ji tikroji? O galbūt tai, kad netgi šiais laikais tarsi gėdinga prisipažinti, kad skaityti nemėgstama, galima laikyti geru ženklu?
Yra ir nemažai žmonių, kurių pomėgį skaityti būtų galima prilyginti poreikiui valgyti ar miegoti. Juk tam visada randame laiko?

Audinga SATKŪNAITĖ

Apie skaitymą trumpai pasikalbėjome su nuolat skubančia ir veiklos stoka nesiskundžiančia, bet knygoms laiko visada randančia Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, kupiškėnų žaidimo „Auksinis protas“ koordinatore Jolanta BALABONIENE.

Jūsų darbo neatsiejama dalis yra knygos, tiksliau, mokomoji literatūra. Ar randate laiko pasiimti knygą į rankas savo malonumui?

Gyvenimo ritmas lyg pašėlęs, iš tiesų daug reikia skaityti būtinų dalykų, nes tai yra darbo dalis. Skaitymas savo malonumui – labai laukiamas metas. Tai keli vakarai per mėnesį, savaitgalio pusdienis ar keletas knygų per vasaros atostogas.

Koks literatūros žanras Jums labiausiai patinka? Ar dažniausiai skaitote tik ramioje namų aplinkoje?

Mane ypatingai domina biografinė, kelionių aprašymų literatūra, dramatiškos istorijos. Knygų visada galima rasti mano automobilyje, sode, rankinėje, ne tik namuose. Ko nors laukiant, net turint labai nedaug laiko, smalsu perskaityti nors kelis puslapius. Skaityti keletą knygų vienu metu man nėra problema.

Yra žmonių, kurių viena skaitymo sudedamųjų dalių yra vienokių ar kitokių sąrašų sudarymas, pavyzdžiui, norimų perskaityti ar jau perskaitytų knygų. Ar Jūs turite tam tikrų skaitymo įpročių?

Sąrašų nesudarinėju, o knygas dažniausiai skolinuosi arba perku. Kartais pakanka knygą tiesiog pavartyti, kad ji sudomintų. Taip pat jas renkuosi remdamasi kitų žmonių arba internete randamomis rekomendacijomis, seku literatūros naujienas.

Retkarčiais užsirašau citatų iš tų knygų, kurias tiesiog kartais pasiskaitau ar sumąstau, kaip jas bus galima panaudoti įvairioje veikloje. Kartais užsirašau mintis, kurios ateina į galvą perskaičius knygą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video