2024/03/19

 

SĖLIŠKI KOSTIUMAI PAPUOŠĖ KALENDORIŲ

Pasirodė 2019 m. kalendorius, kurį puošia 12 sėlių genties kostiumais apsirengusių kupiškėnų.

Šiuos kostiumus atkūrė archeologė Daiva Steponavičienė, visiems pažįstama kaip postfolkloro atlikėja Rugiaveidė.

Artėjant Kalėdoms išleistas 2019 m. kalendorius, kuriame – 12 rekonstruotų vėlyvojo geležies amžiaus (IX–XIII a.) sėlių kostiumų vaizdų ir jų detalių aprašymai.
VšĮ „Vita Antiqua“ nuotrauka

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apie naują kalendorių ir jo sklaidą pasikalbėjome su Kupiškio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja-etnografe, folkloro kolektyvo „Kupkėmis“ vadove Alma Pustovaitiene.

„Šiuos kalendorius parsivežiau praėjusį sekmadienį. „Kupkėmio“ nariai kostiumus demonstravo šiemet liepos 6 dieną Kernavėje per archeologijos dienų renginius. Ten buvo ir fotografuojama.

Šie kostiumai pasiūti specialiai „Kupkėmio“ kolektyvui. Kupiškėnams sėliški kostiumai demonstruoti birželio 16 dieną.

Gruodžio 3 dieną juos pristatėme Vilniaus kupiškėnams kartu su knyga „Kupiško krašto archeologinės ir mitologinės vertybės“. Kraštiečiai sakė, kad tokius kostiumus visai Lietuvai reikėtų parodyti“, – pasakojo etnografė.

Pasak jos, kalendorių išleido sėliškų kostiumų rekonstruktorės D. Steponavičienės vadovaujama VšĮ „Vita antiqua“. Šis kalendorius yra pačios vadovės sumanymas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Kaip grazu.Dziaugiuosi!

  • Kupiškėnai ir rokiškėnai-sėlių palikuonys,kaip ir didžioji dalis biržiečių,o štai dalis biržiečių, pasvaliečiai ir pakruojiečiai-jau žiemgalių palikuonys.Latvijoje sėliai susimaišė su latgaliais,žiemgaliai su kuršiais.

Rekomenduojami video