2024/04/20

 

ŠIAUDŲ SODAS NEŠA LAIMĘ NAMAMS

Užsiėmimo vedėja subatėnė Ilona Mikulėnienė atsivežė jau gatavų dirbinių. Autorės nuotrauka

Užsiėmimo vedėja subatėnė Ilona Mikulėnienė atsivežė jau gatavų dirbinių.
Autorės nuotrauka

Jeigu pasitaiko kam šeštadieniais prieš pietus eiti Kupiškyje Vilniaus gatve, galbūt pastebėjo atviras duris mediniame name su ištapytomis langinėmis. Čia įsikūrusi tautodailininkų meno studija „Židinys“, jos šeimininkai būtent šeštadieniais kviečia užsukti tautodailės mylėtojus.
Praėjusį šeštadienį čia surengtas unikalus edukacinis užsiėmimas – sumanyta mokyti rišti tradicinius sodus.

Ada DVARIONAITĖ

Tautodailininkų sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininkės Virginijos Jurevičienės pakviesti, susirinko per dešimt įvairių profesijų miestiečių ir kaimo gyventojų, dailiųjų amatų išmanytojų ir visiškų pradinukų, nemėginusių niekada ką nors sukurti iš šiaudų.

Kelias valandas virė darbas. Užsiėmimo vedėja subatėnė Ilona Mikulėnienė kantriai ratu suko aplinkui stalus su medžiagomis, įnikusiems į dirbinius mokiniams vis parodydama, paaiškindama, pataisydama nuklydusius į šalį, pagirdama už pastangas.

Atrodo, kokių čia pastangų reikia šiaudui žirklėmis sukarpyti, su didele adymo adata ir medvilniniu siūlu jį suverti su kitu šiaudu, sudėti į rombą, kvadratėlį, sujungti tarpusavyje ir vėl iš naujo, ir taip rišti vieną prie kito. Kad būtų kuris rišėjas prakaitą liejęs, nebuvo matyti, bet skruostus daugeliui raudonis išmušė.

„Nelengva dailiai suverti, sutvirtinti“, – šypsojosi mokine tapusi garsi karpinių meistrė V. Jurevičienė, jai pritarė ir tapytoja Elena Jankauskienė. „Nemaniau, kad man pavyks“, – pasibaigus pamokai, lengviau atsiduso iš Valakų kaimo kartu su Ilona Mikulėniene atvažiavusi Česlova Kvasilienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video