2024/04/19

 

HIPHOPO MUZIKA SUBRANDINO VIDINĮ PASAULĮ

Domantas Jazgevičius su Ukmergėje gyvenančiu Pijumi Vasiliausku susipažino maždaug prieš šešerius metus.
Tito Morkūno nuotrauka

Sielos broliai kupiškėnas Domantas Jazgevičius ir ukmergiškis Pijus Vasiliauskas prieš šešerius metus pirmą kartą susitiko ir koncertą surengė Kupiškyje. Netrukus jie įkūrė grupę „Operatyvūs“, kuri tituluojama perspektyviausia ir jauniausia repo grupe.

Nors vienam grupės nariui yra vos 14, o Domantui – 17 metų, kurdami hiphopą jie į pasaulį žvelgia kur kas brandžiau nei jų bendraamžiai.

Audinga SATKŪNAITĖ

Jaunus reperius suvedė Kupiškis

D. Jazgevičius su Ukmergėje gyvenančiu P. Vasiliausku susipažino maždaug prieš šešerius metus. Anot kupiškėno, tuomet dar nė nemąstyta apie grupės kūrimą.

„Norėjau susirasti žmogų, kuris daro tą patį, ką ir aš. Tada Kupiškyje buvau vienas ir  neturėjau su kuo apie tai pasikalbėti. Mane repo muzika ypač žavėjo“, – sakė D. Jazgevičius.

Tuomet 11-metis Domantas interneto platybėse surado jauną repuojantį žmogų, kuriam tebuvo septyneri. Nors jis iki šiol gyvena kitame mieste, D. Jazgevičiui tai nebuvo bendravimo kliūtis.

„Labai greitai su juo susisiekiau, nes domėjausi, ką jis daro, ką planuoja. Tuomet Pijus buvo labai jaunas, todėl rimtų pokalbių, kokie dabar būna, neturėjome. Dėl tokių dalykų, kad nerasime bendros kalbos, tada nesijaudinau, nes pats buvau ne ką vyresnis“, – tikino kupiškėnas.

Netrukus po jaunų vaikinų pašnekesio jie pirmą kartą susitiko Kupiškyje ir surengė pirmą koncertą Jaunimo centre, kur vyko hiphopo muzikos projektas. Po pastarojo Domantas ėmėsi iniciatyvos ir muzikos padangėje atsirado naujas vardas – grupė „Operatyvūs“.

„Savo pirmą pusvalandžio pasirodymą repetavome per „Skype“. Negalvojome apie grupę, tačiau žmonės pradėjo neskirti mūsų po vieną ir pradėjo sakyti „jūs“. Tuomet supratau, kad kelio atgal nėra. Būdamas mokykloje paskambinau Pijui ir pasakiau, kad viską reikia daryti oficialiai, tai yra kurti grupę“, – pasakojo D. Jazgevičius.

Jie turi, ką pasakyti

Vaikino tikinimu, atsekti grupės pavadinimo atsiradimo istoriją yra sudėtinga. Nors ji yra ganėtinai paprasta, bet jos dėlionėje galima pajusti ir palankiai tądien susiklosčiusių žvaigždžių įtakos.

Grupė „Operatyvūs“ yra koncertavusi didžiosiose Lietuvos scenose. O pirmasis Domanto ir Pijaus koncertas vyko Kupiškyje.

„Miglotai prisimenu, kad buvau mokykloje po pamokų ir paskambinęs Pijui sakau, kad susisiekime po valandos ir sugalvokime grupės pavadinimą. Galvoje vis sukosi žodis „opera“ ir nežinau, kodėl. Tada pagalvojau, kad parašius žodį opera „Youtube“, mūsų klausytojai lengvai negalės rasti. Tuomet šį žodį įvedžiau į „Google“ ir ekrane pamačiau – „Operatyvūs“. Paskambinau draugui ir pasakiau, kas mes būsime „Operatyvūs“, – pasakojo kupiškėnas.

Domantas patikino, kad visus tekstus, kuriuos girdi klausytojai, grupės nariai kuria patys, nors jaunuoliai kartais išgirsta kalbų, kad už juos tai daro kažkas kitas.

Anot D. Jazgevičiaus, kadangi jie yra iš skirtingų miestų, tai negali labai greitai tobulėti kaip grupė. Tačiau jie visada kartu aptaria kūrinio temą, kuri abiem tampa atspirties tašku.

Šešeri eksperimentų metai

Domantas teigė, jog sukūrus grupę jie pajuto, kad yra jauniausi reperiai Lietuvos muzikos padangėje. Iki šiol prie grupės „Operatyvūs“ lipdoma ši etiketė, bet tai jų nė kiek neerzina. O priešingai – tą nuo pat pradžių bandė išnaudoti.

„Juk tokių daugiau ir nėra, tokia yra realybė. Stengiamės dar nesuaugti. Nežinau, kodėl, bet kai išleidome pirmą antrą dainą, žmonės iš karto mus priėmė ir matė potencialą“, – džiaugėsi vaikinas.

Pasak D. Jazgevičiaus, nors grupė skaičiuoja šeštus metus, tačiau jos populiarumas vis kyla į viršų.

„Šešerius metus mes esame labai geri draugai, o grupei jie buvo eksperimentiniai. Būtent dabar prasideda darbas. Aš tuo labai džiaugiuosi, nes per šiuos metus patobulėjome ir galime parodyti stipriąsias savybes. Per tuos šešerius metus mes suaugome kartu, nors negyvename vienas šalia kito, ir tapome tarsi broliais. Tas laikas mus taip suartino, kad aš absoliučiai žinau, koks yra Pijus, o jis žino, koks esu aš, ir tai dar labiau padeda atrasti bendrą kalbą“, – atviravo jaunasis reperis.

Grupė „Operatyvūs“ yra koncertavusi ne tik Lietuvoje, praeitais metais vaikinai savo pasirodymą surengė Čikagos lietuviams. Daugiau, anot D. Jazgevičiaus, užsienyje nekoncertuota. Jo manymu, grupei, kuri atlieka muziką lietuvių kalba, užsienyje perspektyvų yra mažai.

„Kol gyvename Lietuvoje, reikia vertinti savo kalbą. Mums patinka lietuvių kalba, kuri turi gražių ir prasmingų žodžių“, – į klausimą, ar neplanuoja vaikinai rašyti tekstų angliškai, atsakė Domantas.

Grupė Kupiškyje yra koncertavusi, tačiau, kaip sako vaikinas, šio miesto jie kol kas privengia, nes nori surengti pasirodymą tada, kai išleis debiutinį albumą. O jis ne už kalnų, nes dainos jau pradėtos įrašinėti.

Domantas prisipažino, kad lipdamas į sceną dar jaučia jaudulį, bet jis kyla ne dėl nepasitikėjimo savimi, o iš nežinojimo, kaip jų kuriamą muziką priims publika.

„Nusivilti publika ar savimi, kaip grupe, tikrai teko, tačiau netgi ir tokie koncertai užgrūdina ir suteikia patirties“, – mąstė vaikinas.

Sėkmės link – per nemokamus koncertus

Lietuvoje yra nemažai jaunų repuojančių žmonių ir grupių, kurioms nepavyksta išlįsti iš pogrindžio. Kur grupės „Operatyvūs“ sėkmės raktas, kad vos susikūrusi grupė pradėjo koncertuoti bene didžiausiose Lietuvos scenose ir įvairiuose renginiuose?

„Nuo pat pradžių jautėme didelį palaikymą iš repą kuriančių žmonių, kurie kviesdavo koncertuoti. Reikia grupės įsikūrimo pradžioje nebijoti prašytis kiek įmanoma visur koncertuoti, kad ir nemokamai. Net negalėčiau suskaičiuoti, kiek turėjome tokių koncertų. Tai padeda žmonėms sužinoti apie tave“, – įsitikinęs Domantas.

Domantas prisipažino, kad lipdamas į sceną dar jaučia jaudulį, bet jis kyla ne dėl nepasitikėjimo savimi, o iš nežinojimo, kaip jų kuriamą muziką priims publika.
Nuotraukos iš asmeninio Domanto Jazgevičiaus archyvo

Ilgą laiką organizaciniais grupės reikalais rūpinosi patys vaikinai, o vėliau šiuos darbus į savo rankas yra perėmęs visai kitas žmogus.

Grupės „Operatyvūs“ narius Domantą ir Pijų neseniai buvo galima išvysti ir per televizijos ekranus, muzikinio projekto „X faktorius“ scenoje, kur jie sulaukė gausaus teisėjų ir žiūrovų palaikymo. Vaikinas tvirtino, kad populiariame projekte dalyvavo ne siekdami ką nors įrodyti, o žinodami, kad juos pamatys tūkstančiai žiūrovų.

„Nebuvome tikri dėl palaikymo, tačiau jį pajutome vos užlipę ant scenos. Aš manau, kad mes ten labiausiai išsiskyrėme. Visų pirma, dėl to, kad atlikome savo kūrybos dainą, kuri buvo sukurta prieš kelias dienas.

„X faktorius“ yra neblogas dalykas, jeigu tu nori, kad Lietuva tave pamatytų. Televizija turi labai didelę galią ir ji gali nulemti 70 proc. karjeros“, – kalbėjo vaikinas.

Grupės „Operatyvūs“ nariai į bendrus kūrybinius vandenis nevengia panirti ir su kitais Lietuvos atlikėjais. Jie yra įrašę keletą dainų su kupiškėne Migle Pivoriūnaite, šiais metais neseniai pasirodė kūrinys su atlikėja Raminta Naujanyte-Bjelle.

„Jeigu Lietuvoje patekai į muzikos industriją, sustoti negalima, nes kitaip būsi labai greitai užmirštas“, – pabrėžė vaikinas.

Domantas paklaustas, ar nesusimąsto, kad jo ir Pijaus keliai vieną dieną gali išsiskirti, sakė, kad kažkada išsiskiria visų keliai. Kol kas vaikinai dėl to nesuka galvos.

„Galbūt ir reikia išsiskirti pajutus, kad išblėsta tai, kas džiugino anksčiau. Šiandien mes, kaip grupė, išgyvename euforiją, todėl tokia mintis net neateina į galvą“, – sakė pašnekovas.

Hiphopas subrandino asmenybę

Pasak D. Jazgevičiaus, abu grupės nariai turi tam tikras taisykles ir nuostatas – visada elgtis ir su žmonėmis bendrauti natūraliai, nebūti pasipūtusiems.

Kalbantis su Domantu ir girdint jo mintis, labai lengva pamiršti, kad vaikinui 17 metų, nes jo žvilgsnis į pasaulį, atrodo, kur kas brandesnis. Jis teigė pats jaučiantis, kad tai nutiko būtent kuriant hiphopo muziką.

„Hiphopo muzika stereotipiškai laikoma viena nebrandžiausių kultūrų pasaulyje. Bet taip tikrai nėra. Ji labai išugdo suvokimą ir pasaulėžiūrą, nes jeigu tu pats kuri tekstus, privalai turėti vaizduotę ir būti nuolatinėje mąstymo būsenoje. Be to, susipažinau su žmonėmis, kurie suformavo mano mąstymą prieš dvejus trejus metus, ir juos gerbsiu iki gyvenimo galo. Tai yra hiphopo nuopelnas“, – sakė D. Jazgevičius.

Vaikinas prisipažino, kad jaunesniame amžiuje Kupiškyje jam trūko kūrybinės erdvės, tačiau su laiku pradėjo vertinti vietą, kuri tinkama kūrybai vienatvėje. Nors Domantas save realizuoja scenoje, kai į jį žvelgia begalė akių, bet tikino, jog žmones vertina atsargiai ir lengvai jų neprisileidžia.

„Aš ant scenos nelipu dėl to, kad tapčiau žinomas. Tai darau todėl, kad parodyčiau savo meną. Mūsų muzika nėra tokia, kad po koncerto žmonės išeitų šlapi. Esame lyriniai poetai, kurių reikia klausyti ir juos išgirsti“, – atviravo kupiškėnas.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video