2024/04/23

 

LAIMĖ ŠVĘSTI LIETUVOS ŠIMTMETĮ

Į renginį atėjo jutkoniečiai, virbališkiečiai, gindviliečiai, laukminiškiečiai ir svečiai.

Virbališkių bibliotekos, Laukminiškių kaimo muziejaus darbuotojos ir kaimo bendruomenės taryba surengė šventę ,,Atmintis išlieka gyva…“, skirtą Lietuvos šimtmečiui paminėti.

Šventinis tortas, kurį iškepė Virginija Katelienė Virbališkių kaimo bendruomenės 10-mečio proga.

Įsimintina tai, kad Virbališkių kaimo bendruomenė sulaukė 10 metų jubiliejaus. Malonu buvo prisiminti veiklos akimirkas, užfiksuotas nuotraukose. Jubiliejaus proga pasveikino kaimynai – Rokiškio rajono Lailūnų bendruomenės atstovai. Pagerbti bendruomenės nariai, kartu su Lietuva švenčią savuosius jubiliejus. Išleistas lankstinukas ,,Žymių kraštiečių sukaktys“ (skirtas Lietuvos valstybės šimtmečiui), primenantis jų biografijas, veiklą, atliktus darbus tėvynės labui. Perskaitytas kraštiečio Algimanto Zolubo laiškas.

Buvęs jutkonietis doc. daktaras Linas Vidugiris, šįmet atšventęs 90 metų jubiliejų, sudarė knygą ,,Jutkonys ir jutkoniečiai“, mūsų bendruomenei labai brangią dovaną. Tai Lietuvos istorijos dalis. Pagrindiniai herojai – Jutkonių kaimo žmonės su savaisiais išgyvenimais, vargais ir džiaugsmais, likimais. Čia viskas tikra. Kiek kalbinta žmonių, vartyta archyvinių dokumentų, surinkta nuotraukų, užrašyta prisiminimų! Knygoje pateikiami kaimo istoriniai metmenys, Lietuvos tarmių ir kupiškėnų šnektos apžvalga, jutkoniečių vardai ir pavardės, kaimynų žvilgsnis. Daugiausia vietos skirta atskirų giminių aprašymui.

Ženė Totorienė papasakojo apie knygos autorių Liną Vidugirį.

Labai laukta knyga, kurią sudarė ir parengė doc. dr. Linas Vidugiris.
Renatos Malinauskienės nuotraukos

Skaitydamas knygą susimąstai: ar teisinga lietuvių liaudies patarlė – žmogus savo laimės kalvis? O gal yra aukštesnė jėga, kuri žmogų svaido, mėto, tremia ar vėl grąžina?

Knygos viršelyje Jutkonys iš paukščio skrydžio. Tai tarsi primena jutkoniečius, lyg paukščius išskridusius į Lietuvą, o medžiai, namai, prigludę prie Mituvos ir kelio, žymi čia pasilikusius gyventi, lyg akmenis įaugusius į žemę ir kuriančius tolesnę kaimo istoriją. Ši knyga – tai ir pagarba atgulusiems amžinojo poilsio gimtinės kapuose.

Atrodo, kad knygos sudarytojui šis darbas buvo lyg viešnagė gimtinėje. Nepamiršti žmonės, bet neliko nepaliestas nė vienas kampelis: pievos, upės, tiltai ir kt.

Į renginį atėjo jutkoniečiai, virbališkiečiai, gindviliečiai, laukminiškiečiai ir svečiai.

Mums, skaitytojams, reikia tik dėkoti autoriui. Žengiant į ateitį, labai svarbu pažinti praeitį, istoriją.
Šventės organizatorės, pasitelkusios technologijas, suteikė progą ne tik išgirsti knygos autoriaus doc. dr. Lino Vidugirio balsą, bet ir pamatyti jį patį. Parodoje galima susipažinti su kitomis jo išleistomis knygomis.

Apie knygos ,,Jutkonys ir jutkoniečiai“ svarbą mūsų krašto žmonėms, reikšdamos pagarbą ir padėką autoriui, kalbėjo tikra jutkonietė Birutė Vaitiekūnaitė, virbališkietė Kazimiera Danutė Sokienė, prisiminimus pasakojo Ženė Totorienė ir Benjaminas Kiaulėnas.

Dainų melodijomis ir muzikos garsais linksmino Juodupės kultūros centro kapela ,,Vyžuonta“ (vad. Elinga Astrauskienė).

Renginys įamžintas fotografijose ir filme (jų autorė Renata Malinauskienė).

Kazimiera Danutė SOKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video