2024/03/28

 

DIDŽIAUSI KŪRYBOS ĮKVĖPĖJAI – ŽMONĖS

Už žalių miškelių,
Kur aukšta kalva,
Ten mano tėvynė,
Graži Lietuva…

Šiais žodžiais spalio 27 dieną Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkė Virginija Pakalniškienė pradėjo tautodailininkės Genios Vaičikauskienės parodos pristatymą Etnografijos muziejuje.

Genia Vaičikauskienė gimė 1953 m. rugsėjo 19 d. Paluodės kaime Zarasų r. 1961 m. pradėjo lankyti Salako vidurinę mokyklą. 1969 m. įstojo į Rokiškio kultūros mokyklą mokytis bibliotekininkystės. 1972 m. jau darbavosi Kupiškio r. Subačiaus gyvenvietės bibliotekoje. Dailės mokytojos kelias prasideda nuo 1975 metų. 1982–1987 m. Šiaulių pedagoginiame universitete įgyja pradinio mokymo pedagogikos ir metodikos specialybę. Nuo 1989 m. Subačiaus vidurinėje mokykloje dirba tik dailės mokytoja. 1996–1998 m. persikvalifikuoja į dailės mokytojos specialybę mokydamasi LPKI ir VDA. Dabar – dailės mokytoja ekspertė.

Šiuo metu dirba Subačiaus gimnazijoje. Visą savo gyvenimą pašventusi menui, savo mokiniams siekia ne tik suteikti naujų žinių, išmokyti naujų technikų, bet svarbiausia – ir skiepyti jautrumą grožiui, ugdyti meno pajautimą širdimi.

Tapytoja, keramikė, karpytoja – tokia Genutės Vaičikauskienės kūrybinė paletė. Puikiai įvaldžiusi tas technikas, per pastaruosius metus surengė net 25 autorines parodas Kupiškyje, Zarasuose, Panevėžyje, Utenoje. Dalyvavo 29 pleneruose, simpoziumuose Molėtų, Šiaulių, Panevėžio, Varėnos rajonuose, Latvijoje, Ispanijoje. Menininkė su Aukštaitijos tautodailininkais pateikė darbus net į 68 parodas. Apie tautodailininkę ir jos darbus yra išspausdintos net 67 pačios įvairiausios publikacijos – laikraščiuose, žurnaluose, kataloguose.

Šių metų parodoje spalio 27 d. pristatyti eksponuojami 8 tapybos darbai ir 12 grafikos darbų. Darbai labai moteriški ir lietuviški. Vyrauja paukščiai, gėlės, išraiškingos ir ryškios spalvos. Autorė sako, kad jai „pačios gražiausios – rudens spalvos: raudona, geltona, oranžinė, ruda“. Tai suteikia jos darbams jaukumą ir šilumą.

Žvalgydamiesi po ekspozicijų salę, galėjome pastebėti, kad šiuo metu tautodailininkės širdis labiau linksta į keramiką. Darbų galėjome pamatyti pačių įvairiausių. Nuo ąsočių iki išraiškingiausių dovanų dėžučių, kurios papuoštos įvairiausiais raštais.

Tautodailininkė prisipažino, kad didžiausias akstinas ruošiant parodas yra žmonės. Jų šypsenos, padėkos, apsikabinimai. G. Vaičikauskienė teigė, kad ji kaip dailininkė pradėjo nuo tapybos. Šiandien tapyba mažiau užima jos veiklos, tačiau nėra ir pamiršta. O didžiausią dėmesį dabar skiria keramikai. Tautodailininkė pasakojo, kad parodas rengia pagal savo nuotaiką, pagal tai, kuo ji labai susižavi. „Kadangi esu pedagogė, tai nuolat turiu sugalvoti naujų idėjų, užsiėmimų, kad mokiniams ir žiūrovui nebūtų nuobodu. Žmones gali pritraukti tik naujais sumanymais“, – sakė menininkė.

G. Vaičikauskienė paklausta, kaip jai pavyksta nuolat šypsotis, teatsakė, kad tai turbūt genai, ir ji paprasčiausiai kitaip nemoka.

Apie jos šypseną šiltai atsiliepė ir pasveikinti atvykęs Lietuvos Respublikos Seimo narys Jonas Jarutis. Jis džiaugėsi, kad Kupiškyje yra tokių žmonių, kurie pilni naujų idėjų, kūrybinių minčių. O G. Vaičikauskienė niekada nestovi vietoje, bet džiugina žmones savo darbais ir kūryba. Gražiausius padėkos žodžius tarė ir Kupiškio r. savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičiaus.

Jis pabrėžė, kad minėdami Lietuvos 100-metį, galime prisidėti prie jo šiltais darbais, rengdami parodas. V. Knizikevičius negailėjo gražių ir šiltų žodžių parodos autorei, kuri yra pirma Kupiškio rajono mokytoja ekspertė, atstovauja metodiniam būreliui. Nuoširdžiai dėkojo už tai, kad mokytoja su savo ugdytiniais labai solidžiai atstovavo Kupiškio rajonui 2018 m. Lietuvos šimtmečio dainų šventėje „Vardan tos…“, kada Vilniuje vaikų amatų miestelyje prie Valdovų rūmų vykdė įvairią veiklą, užsiėmimus. V. Knizikevičius teigė, kad G. Vaičikauskienė tolerantiška, labai rami ir atsakinga moteris, gražiai bendraujanti ir su vaikais, ir su kolegomis.

Sveikintojų buvo labai didelis būrys, gėlės ir dovanos netilpo ant stalo, o salėje skambėjo patys gražiausi ir šilčiausi kolegų, kaimynų, mokinių, Subačiaus bendruomenės narių, Subačiaus seniūnijos atstovų ir seniūno, draugų sveikinimai. Nuoširdžių sveikinimų pynę skambių melodijų kaspinu labai gražiai apjuosė Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos merginų ansamblis (vad. Sandra Guginienė).

Šiandieną džiaugdamiesi tautodailininkės kūryba, lauksime naujų jos parodų su dar įvairesniais darbais.
Paroda eksponuojama Kupiškio etnografijos muziejuje iki lapkričio 22 dienos.

Virginija Pakalniškienė,
Jurgita Malevičiūtė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video