2024/04/25

 

SAVIVALDYBĖS VADOVŲ IR KONTROLIERĖS DISKUSIJA TĘSIASI RAŠTU

Šiuo metu atliekami net trys tarnybiniai tyrimai dėl Savivaldybės kontrolierės Vilmos Mažeikienės tarnybinės veiklos. Pati kontrolierė teigia, kad šie tyrimai atitraukia ją nuo tiesioginių pareigų ir tai vertina kaip tarnybinį persekiojimą. Aurelijaus Sabaliausko piešinys iš redakcijos archyvo

Kai rajono Tarybos dauguma Savivaldybės kontrolierei Vilmai Mažeikienei suraitė tarnybinę nuobaudą (skyrė įspėjimą) dėl tarnybinio nusižengimo (nepateiktų ir netvarkomų dokumentų, archyvo), konfrontacija tarp šios valstybės tarnautojos ir Savivaldybės vadovų tęsiasi toliau.

Šįkart kontratakuoti pradėjo V. Mažeikienė. Kupiškio rajono meras, rajono Taryba, Savivaldybės administracija spalio 21 ir 23 dieną gavo du Savivaldybės kontrolierės raštus apie Savivaldybės administracijos direktoriaus Mariaus Mališausko neva neteisėtus veiksmus.

Aurelijaus Sabaliausko piešinys

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apie galimą riziką

Savivaldybės kontrolierė V. Mažeikienė tarnybiniame pranešime rajono merui D. Bardauskui teigia nustačiusi, kad Savivaldybės administracijos direktorius M. Mališauskas grubiai pažeidė Lietuvos Respublikos Valstybės tarnybos įstatymo 15 straipsnio 1 dalies 7 punkto reikalavimus, nes konsoliduotų finansinių ataskaitų rinkinio audito metu Savivaldybės kontrolieriui nepateikė duomenų dėl darbo užmokesčio priemokų ir priedų mokėjimo prie darbo užmokesčio pagal darbuotojų pareigybes ir pavardes.

Tokiais savo veiksmais Savivaldybės administracija nuslėpė nuo Savivaldybės kontrolieriaus informaciją ir trukdė kokybiškai pagal nustatytus reikalavimus atlikti audito procedūras, trukdė Savivaldybės kontrolieriui atlikti savo funkcijas, kurios jam yra numatytos pagal Vietos savivaldos įstatymą.

„Aš, kaip Savivaldybės kontrolierė, negalėjau per auditą atlikti audito procedūrų ir patvirtinti, kad biudžeto lėšos priedams ir priemokoms yra skirtos teisėtai, nepažeidžia teisės aktų. Savivaldybės kontrolierius buvo apribotas pareikšti nuomonę dėl 1 556,96 tūkst. eurų darbo užmokesčio ir socialinio draudimo išlaidų teisėtumo.

Tai reikšminga suma, dėl kurios Savivaldybės kontrolierius negalėjo patvirtinti biudžeto vykdymo ataskaitų teisingumo. Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius pagal įstatymą yra atsakingas už prašomos informacijos Savivaldybės kontrolieriui parengimą ir teisingą pateikimą. Todėl yra rizika, kad Savivaldybės administracijos direktorius M. Mališauskas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi. Galėčiau pateikti ir daugiau pavyzdžių, kaip šis asmuo neteikia duomenų ir informacijos, reikalingos Savivaldybės kontrolieriui“, – sakė V. Mažeikienė.

Siūlo tirti piktnaudžiavimą

Pasak jos, 2018 metų rugpjūčio 30 dieną buvo pateikta dalis prašomų duomenų. Pateikta informacija, kad pagal darbo sutartis dirbantiems darbuotojams Savivaldybės administracija 2017 metais išmokėjo 42,9 tūkst. eurų priemokų. Liko nepateikti duomenys ir informacija dėl valstybės tarnautojams išmokėtų daugiau kaip 258 tūkst. eurų priedų ir priemokų. Atsižvelgiant į tai, kad auditas baigtas 2018 metų liepos 16 dieną, ji, kaip Savivaldybės kontrolierė, negalinti iki begalybės tęsti to audito.

„Todėl siūlau, vadovaujantis tarnybinių nuobaudų skyrimo valstybės tarnautojams taisyklėmis sudaryti komisiją dėl Savivaldybės administracijos direktoriaus M. Mališausko veiksmų tyrimo piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi, neteikiant duomenų per auditą ir trukdant Savivaldybės kontrolieriui atlikti įstatymu numatytas funkcijas.

Taip pat siūlau spręsti klausimą dėl Savivaldybės administracijos direktoriaus atleidimo iš pareigų, nes Lietuvos Respublikos Valstybės tarnybos įstatymo 29 str. 3 dalies 4 punktas reglamentuoja, kad valstybės tarnautojui taikoma tarnybinė nuobauda – atleidimas iš darbo už šiurkštų tarnybinį pažeidimą. Valstybės tarnybos 29 straipsnio 6 dalies 8 punktas nurodo, kad šiurkščiu tarnybiniu pažeidimu laikomas pažeidimas, turėjęs reikšmingos įtakos konsoliduotų ataskaitų ar kitų ataskaitų duomenų teisingumui, nustatytam Savivaldybės kontrolieriaus sprendimu“, – tarnybiniame pranešime rašė V. Mažeikienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Kada gi Kupiškyje atnaujinta Krantinės gatvė? Kada pradėta namų renovacija, renovuotas kultūros centras, mokyklos? Kada pastatytas elingas? Kada visas miestas lingavo nuo Lingaudalas kelias dienas su svečiais iš užsienių? Kai kuriems kupiškėnams ji buvo tapusi giminių suėjimu. Na, kad ir tos naujos imonės Kraštiečiuose pradžia juk ne prie šitos valdžiukės…

    • o kas praskolino Kupiškėnų beveik 5 mln. eurų? Kur tada buvo kontrolierė ?

      • Nesakykite netiesos . Kupiskis nėra praskolintas . Kontrolierė auditavo ,kad nebutu viršyti skolinimosi limitai. O kas pritarė ,kad skolintis, galite susipažinti , kaip ir kurie Tarybos nariai balsavo.

  • Kas nenormalaus? Kad isdriso pakontroliuoti kontroliere ir pareiske jai pastaba! Mero teise ir pareiga tai daryti, nes jis yra vadovas ir mato kaip, kiek ir kada dirba.

  • Labai teisingai paraše šis rašytojas, sveikintina, prie šios valdžios reikia dirbti, o ne po grožio salonus, humanas begioti,(kaip buvo prie Jaručio, Vilma to nedare)ji užsiime kita veikla, tačiau labai sunku persiorentuoti ir pradeti dirbti, o p,Vilma buvo valstietė, ( tokia buvo valdžia) o dabar taip pat jos partija prie valdžios vairo, bet vistiek jos nepalaiko, nes mato,kas per paukštytė, dar velkasi uodega ir iš Koriznu valdžios Šepetoje, koki darbą dirbo, ir kaip laimejo kontrolieres pareigas, Kupiškis mažas, nieko nepaslepsi, o dabar kaip rašo vienas rašytojas, kad alga biški daugiau už minimalią, tai kaip gali žmogus tokius mokslus baigus sedeti kupiškio savivaldybej-kontrolierius gaudamas sargo alga? gryna netiesa, labai geras atlyginimas,tik nera motyvacijos darbui, sekmes merui….

  • Ne į straipsnio temą rašomi komentarai galim pilti purvus ant kontrolierės kaip tik norim,čia matosi pykčio daug tik nelabai aišku kodėl pykstama ant jos,kad ji atlygdama savo darbą prašo pateikti administracijos direktoriaus dokumentus patikrinimui, o jis jų neteikia tai kame čia problema.Supratingam žmogui aišku jei jie neteikiami tai yra ką slėpti nuo kontrolierės.Ir nei prie ko čia atlygti mero darbai ir į rengtos sporto aikštelės dar pačioje savivaldybėje yra ir kitas darbas dirbamas ne vien aikštelės ar dar kas nors.Vienus labai matom,o kitų ne.Tai kur čia problema. Reikia daugiau teisybės ,o ne taip bet ką rašyti su pagieža.

  • Gerb. Juokui. Vietoj ,,labai daug“ siūlyčiau paskaityti http://www.kupiskis.lt, kt. žiniasklaidą. Įsitikinsit, kad Kupiškio r. gerbūvis pasikeitė ne +1, bet +101. Visa tai pamatyti taip pat įmanoma. Sėkmės.

    • Būtent! Emociniai „daugiau gražiau atsigauna argi nematai“ ir jokių faktų. Meras šitiek padarė, ar sunku konkrečiai pasakyt ką? Norėčiau faktų kalbos apie gražėjantį Kupiškį. Gal jau suaukim, nustokim jausmingai šūkčioti ten, kur reikia dalykiškai?

  • Aklam spalvu neparodysi. O kupiskenai tikrai mato grazejanti ir tvarkoma miesta ir daznai is zmoniu tenka isgirsti, kad tokio puikaus mero miestas dar nera turejes niekada. Bet jeigu kolektyve atsiranda sunkus ir kerstingas zmogus bet kuriam vadovui neduok Dieve.

    • Pritariu,ir prie mero Jaručio ir dabar su kontroliere tie patys dalykai-reikia dirbti o ji nepratusi keliones simpoziumai.rotary it kt.

  • Pritariu Juokui. Rašykim apie darbus. Džiaugsmas sportuojantiems – atnaujinta (galima sakyti nauja) krepšinio aikštelė Krantinės g. O darbų išvardinti galima labai daug.

    • „Labai daug“ nėra skaičius. Taigi tik +1 už aikštelę.

  • Zinant, kad Bardauskas yra padorus, teisingas ir saziningas zmogus nera jokio pagrindo jo sprendimais abejoti- reiskia buvo del ko svarstyti kontroles darbininke.Vadovas nera Kaledu senelis, kad visus tik dovanom apdalintu. Uz netinkamai atliekama darba tenka ir pastabu pareiksti ir pareikalauti. Oi koks blogas vadovas sako beveik visi kas blogai dirba,ar gi ne.

    • pasakyta teisingai.

    • Visiškai nesvarbu KOKS yra Bardauskas. Arba bet kuris kitas, svarbu KĄ daro ir KĄ padarė. Faktai svarbu, emocingi šūksniai – ne. Norint ginti merą – rašykit gerus darbus, norit kritikuoti – blogus. O šitie „geras negeras“ tai tik noras triukšmauti.

  • Aš už įstatymų viršenybę ir žmoniškumą santykiuose. Tiek asmeniniuose, tiek darbiniuose. Gailiuosi, kad klydau rinkimuose. Manau, konservatorių atstovas atstovauja siauro rato interesams ir negeba kurti normalių darbinių santykių. Sako, kad sukčius aplink sukčius temato. Dar labai bojo, kad kas tik blogai apie jį nepagalvotų. Gal tai ir teisinga? Norėčiau, kad baigtųsi šios tragikomedijos. Visi šaiposi.

  • Vilmai sėkmės ir sveikatos

    • Įstatymas virš visko. Virš simpatijų ir antipatijų. Įstatymuose nėra žodžių ,,geras“, ,,blogas“. Nėra įstatymų draugams ir priešams. Dirbkit, nes esat valstybės tarnyboje. Dirbkit dorai.

  • Kokia fotogeniška Vilmutė,nekreipk dėmesio daryk kas tau priklauso daryti pagal įstatymą,kaip sakoma šunys loja o karavanas važiuoja.Sėkmės tau.

  • Diplomų ir laipsnių skaičius gebėjimų ir proto nesuteikia, tai labai matoma aprašomu atveju…Dirbti ir(ar) vaizduoti, kad dirbi dangstantis teisės aktų pastraipomis nėra vienas ir tas pats.Skaityti straipsnį reikia atidžiai ir iki galo , tada ir pasimatys ir neišmanymas ir reikalavimas atleisti direktorių jai pačiai nustačius jo kaltę ir jos dydį.
    Užtarėjai atsikvošėkit kol patys naskaniai kvepėt nepradėjot.

  • Laikrascio dailininkas nuostabiai „pagauna“ veido bruozus. Saunuolis.

  • Mano nuomone, nuo senu senoves niekas negerbia skundiku. Neatmeskim galimybes, kad skundus raso desperatiskai bandant save isteisinti. Intrigu ir sarsalo kelimas kolektyve labai neskaniai kvepia. Sekmes merui.

    • Skundimas ir pranešimas yra skirtingi dalykai. Neatlikti darbo dėl to, kad tau neduoda dokumentų, o paskui teisintis, kodėl aplaidžiai dirbi? Manau,kad ir pats netylėtum.

  • Ar bent turi kuo pagalvoti prieš rašydamas? Mažeikienės darbas yra kontroliuoti. Ir atsiskaito ne vien merui. Ji,atrodo, net nėra jam pavaldi. Valdininkas turi dirbti pagal įstatymo raidę, o ne pagal kažkieno tuščias ambicijas. Ne mums spręsti apie jos gebėjimus. Ir kiekvienas turime gerbti kito žmogaus darbą bei pareigas. O administracijos direktorius, man atrodo, kad viso labo nuolankus merui žmogelis, čia atsiųstas pagražinti savo biografijos tolesnei politiko karjerai. Pataikūnaias naudojamasi, bet jie negerbiami. O tarybos valdančiųjų koalicijoje irgi kitokių nematau.

  • Vyrai labai nemėgsta už juo protingesnių moterų. Ne išimtis ir mūsų rajono savivaldybė.

  • O ka socdemai daro?Kur du gražuoliai Cesevicius ir Martinka?

  • Pirmiausia tai reikia gerai paskaityti ir geriau suprasti straipsnio turinį jeigu taip rašot tai jau matosi ,kad esat menkų gebėjimų.Na p.Vilma turi du aukštuosius dar ir magistrą baigusi ir moka net kelias užsienio kalbas tai jokių būdų negali būt prilyginta dešimtokui ir nedarbo užmokesti čia tikrina, o auditą atlieka kaip buvo panaudoti mūsų visų pinigai ar ne per daug valdininkai savivaldybės prisidėjo prie savo atlyginimo dar ir priedų jeigu taip viskas skaidru ir gerai tai ko čia bijo meras ir administracijos direktorius.Kad gerai apmokamas darbas tai truputi daugiau negu minimalus na galima pasitikrinti kokį atlygi gauna kontrolierė yra skelbiama viešai.Daugiau kainuoja sveikatos negu gauna pinigų.Aš tai straipsnyje neradau, kad ji nori atleisti administracijos direktorių,pagal išsilavinimą skirtingai suprantam.

  • Kažkam baisu

  • Na ir ko tai VILMUTEI šokineti, labai menkų sugebejimų darbuotoja, o patikrint darbo apmokejimą ,tai ir dešimt klasių bagusieji sugeba, turi moteris gerai apmokama dąrbą ,ir turetu but gerai, na o dabar sugalvojo administracijos direktoriu atleist, jus pagalvokit,kokia aš galinga, gerai pagalvok VILMUTE, ar tu protingai egiesi?

Rekomenduojami video