2024/04/23

 

PAPUOŠALIUKAI BRANGS

Jurgita ŽIUKAITĖ

Kol kas dar savuose „pogrindžiuose“, gana ramiai ir smarkiai viešai nesidrabstydami purvais juda ir kandidatų mozaiką dėlioja besiruošiantieji artėjantiems savivaldybių tarybų rinkimams. Svarstyti ir strateguoti tikrai yra ką, nes šįkart laukia pora pokyčių.

Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu, kitąmet Kupiškio rajono savivaldybės tarybos narių bus keturiais mažiau, vadinasi, tiek vidinė, tiek išorinė konkurencija patekti į Tarybą bus didesnė.
Seime pritarta ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisai, kuria didinamas užstatas partijos ar rinkimų komiteto keliamame kandidatų sąraše esant įrašytiems kandidatams, einantiems pareigas, nesuderinamas su savivaldybės tarybos nario pareigomis. Užstatas už kiekvieną tokį asmenį bus dešimt vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžių (šiuo metu tai būtų apie 9 tūkst. eurų). Jei žmogus neišrenkamas į savivaldybės tarybą – užstatas grąžinamas. Jei minėti kandidatai yra išrenkami ir atsisako tarybos nario mandato iki pirmo tarybos posėdžio, užstatas negrąžinamas.

Iki šiol toks užstatas buvo vos dviejų vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžių, todėl nesąžiningi politikai dažnai nesibodėdavo šios sumos sumokėti dėl sėkmingai išplitusios praktikos apgaudinėti rinkėjus. Iš ankstesnių rinkimų praktikos žinoma, kad politinių partijų sąrašų viršuje neretai būdavo įrašomi tokie kandidatai, kurių pareigos nesuderinamos su tarybos nario pareigomis. Sąrašų pirmose gretose puikuodavosi seniūnų, mokyklų direktorių, kitų tik rinkėjų balsams privilioti skirtų, visuomenei žinomų kraštiečių pavardės, iš anksto žinant, kad jie neis dirbti į rajono Tarybą, atsisakys laimėto mandato ir „praleis“ į žemesnes sąrašo vietas įrašytus partiečius.

Viliamasi, kad naujas solidus užstato dydis atbaidys nuo rinkimų sąrašų „papuošalų“, apsaugos nuo rinkėjų mulkinimo, kai tarybos nario mandatas perduodamas kolegai. Rinkėjai išrenka tuos, kuriais pasitiki, o taryboje atsiranda visai kiti. Balsuoji už Marytę – o gauni Jonuką, balsuoji už Petriuką – o Taryboje sėdi Kaziukas. Vėliau visi galvomis linguoja ir patikėti negali – kas gi juos išrinko, jei niekas už juos nebalsavo? Nes nubyrėjus butaforiniams papuošaliukams, patrauklioms viršūnėlėms, lieka tenkintis tik karčiomis šaknelėmis.

Reikia tikėtis, kad greitai prasidėsiančiame naujame rinkimų maratone pagaliau išvysime kandidatų sąrašus su realiai nusiteikusiais tapti tarybos nariais žmonėmis. Gaila tik, kad vis dėlto galimybė maustyti rinkėjus lieka įteisinta, tik penkiskart brangiau apmokestinama. Padidinus rinkimų užstatą, įtraukti „papuošaliukus“ į kandidatų sąrašus pajėgs tik tokius deimančiukus įperkančios partijos. Vadinasi, vargingesnė partija turės būti sąžiningesnė už turtingesnę.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Nieko tas mokestis nepakeis. Atsakymas – tiesioginiai rinkimai. Kol leisim partijoms valdyti, tol gyvensim kaip gyvenam.

Rekomenduojami video