2024/03/28

 

GYVENIMO KERMOŠIUS PRIE GELEŽINKELIO

Kupiškio geležinkelio stoties perone muziejininkai surengė įdomų renginį, skirtą Europos paveldo dienoms paminėti. Autorės nuotrauka

Kupiškio geležinkelio stoties perone muziejininkai surengė įdomų renginį, skirtą Europos paveldo dienoms paminėti.
Autorės nuotrauka

Penktadienio popietę netikėtai atgijo Kupiškio geležinkelio stotis, šiaip tyli ir tuščia, be kasdieniško keleivių šurmulio, pastaraisiais metais palydinti tik gabenamus krovinius.

Ada DVARIONAITĖ

Kupiškio etnografijos muziejus šių metų Europos paveldo dienoms paminėti sumanė įdomų renginį, skirtą geležinkeliui, ypatingam keliui, kuris keitė žmonių gyvenimus, kūrė Lietuvoje bendruomenes ir miestelius, skatino prekybos ryšius ir mainus, kėlė ekonomiką, kūrė naujas profesijas ir darbo vietas. Ugdymo įstaigoms ir jaunuomenei skirtas projektas sudomino ir vietos bendruomenę, vyresnio amžiaus kupiškėnus, kurie prisimena kitokį metą, kai klestėjo ne tik krovinių gabenimas, bet ir keleivinis geležinkelis, kai čia darbavosi daug vietos gyventojų, kai visą gyvenimo ritmą diktavo būtent geležinkelis. Tad į renginį neįprastoje vietoje, į Kupiškio geležinkelio stotį, atėjo nemažai miesto senbuvių, kurių artimieji ar pažįstami yra buvę geležinkelininkai.

Apie Kupiškio geležinkelį ir jo praeitį per žmonių istorijas trumpai ir žaismingai savo literatūrinėje-muzikinėje kompozicijoje „Gyvenimo kermošius geležinkelio stotyje“ papasakojo Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos mokiniai, vadovaujami Jūros Sigutės Jurėnienės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Buvo laikas kai iš Kupiškio geležinkeliu galima buvo pasiekti ir Maskvą ir Kaliningradą, Klaipėda, ir Daugpilį, Rokiškį ir Panevėžį. Pro miesteli vis dundėdavo ir dundėdavo traukiniai, – dabar ramybė.

    • Bus laikas, kai traukiniu bus galima pasiekt Berlyną, Paryžių, Vieną ar Madridą. O kol dar rusiška vėžė, bandyk pakliūt savo magadanan, kol vis dar pasiilgęs.

  • Labai telefonais susidomėję žiūrovai. Užtat tikras gyvenimo kermošius mūsų krašte…

Rekomenduojami video