2024/04/25

 

Į MIESTĄ – GERIAU SU PROŽEKTORIUMI?

Kai kurias miesto gatves nuo visiškos tamsos gelbsti kas trečias degantis šviestuvas. Tačiau yra nemažai vietų, kurias gyventojams tamsiu paros metu tenka įveikti apgraibomis. Greičiausiai valdžios atstovai po devintos valandos iš namų nosies nebekiša, nes jie, skirtingai nei nemaža dalis kupiškėnų, apšvietimo problemų mieste nemato. Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Prasidėjus rudeniui, kai temsta anksčiau nei norėtųsi, gyventojai pastebi, kad kai kurias miesto vietas geriau visai aplenkti. Negalint to padaryti, antra išeitis – su savimi pasiimti prožektorių, einant iš namų po devintos valandos vakaro. Kodėl miesto statusą turinčioje vietovėje kupiškėnai kartais jaučiasi lyg gyventų kaimo glūdumoje? O galbūt gyventojams vietos valdžia nori įvesti komendanto valandą?

Audinga SATKŪNAITĖ

Šviesa – iš kas trečio šviestuvo

UAB „Kupiškio komunalininkas“ vyriausiasis inžinierius Sigitas Dulksnys sakė, kad miestas daugiausia apšviečiamas natriniais šviestuvais, o kai kuriose gatvėse įrengti LED šviestuvai. Pastarieji yra Jaunimo, Taikos, Panevėžio, Energetikos, Gedimino gatvės pabaigoje ir atkarpoje tarp prekybos centro „Maxima“ ir Kraštiečių mikrorajono. Naujus LED šviestuvus žadama įrengti Vilniaus ir Vytauto gatvėse.

„Šie šviestuvai yra ekonomiškesni ir jų apšvietimas yra kur kas geresnis. LED šviestuvai degs visi. Jie turi prigesimo funkciją naktį, tačiau to žmogaus akis nemato“, – kalbėjo S. Dulksnys.

Jo teigimu, vieni gatvių apšvietimo valdymo taškai yra su šviesai jautriomis fotorelėmis, o kitų apšvietimas valdomas astronominiais laikrodžiais. Pastarieji įsijungia pagal fiksuotą grafiką, o naudojant fotoreles reaguoja į tiesioginį sutemimą. Anot S. Dulksnio, gatvių šviestuvų įsijungimo skirtumas yra apie penkiolika minučių.

„Maždaug devintą valandą mieste įsijungia šviestuvai ir visose gatvėse dega tik kas trečias šviestuvas. Jie šviečia iki šeštos valandos ryto“, – apšvietimo problemą paaiškino UAB „Kupiškio komunalininkas“ vyr. inžinierius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video