2024/03/29

 

UŽAUGĘS TARP MIESTO IR KAIMO

Justinas Žilinskas mamos, humanitarinių mokslų daktarės Vidos Augustinaitės-Žilinskienės tėviškėje, Skodinių kaime. Jūratės Stongvilienės nuotrauka

Justinas Žilinskas mamos, humanitarinių mokslų daktarės Vidos Augustinaitės-Žilinskienės tėviškėje, Skodinių kaime.
Jūratės Stongvilienės nuotrauka

Sostinėje gimusiam ir augusiam teisininkui, Mykolo Romerio universiteto profesoriui, rašytojui Justinui Žilinskui Kupiškio kraštas nesvetimas. Skodinių kaime prabėgo jo vaikystės vasaros. Paskutinį kartą šiose apylinkėse J. Žilinskas kartu su Lietuvos televizijos kūrybine grupe lankėsi maždaug prieš porą savaičių, kai kurta laida apie Kupiškio kraštą.

Audinga SATKŪNAITĖ

Vaikystė – Skodinių kaime

J. Žilinsko tėvai skaitantiems kupiškėnams turėtų būtų neblogai pažįstami. Praeitais metais pašnekovo tėtis Juozas Pranas Žilinskas bibliotekoje pristatė savo knygą apie Patagonijos kupiškėnus. Leidinio sutiktuvėse dalyvavo ir J. Žilinsko mama, knygos redaktorė Vida. Pastarosios gimtinė yra Skodinių kaimas, o J. Žilinsko senelis iš tėčio pusės yra kilęs iš Totorių kaimo, tačiau būdamas jaunas kartu su broliu emigravo į Argentiną. Ten ir gimė straipsnio herojaus tėtis, kurio tėvai svetimame krašte nepasiliko ir po kurio laiko grįžo į Lietuvą. Bet jau ne į Kupiškio kraštą, o į Kauną.

J. Žilinskas teigė, kad didžioji dalis jo vaikystės vasarų prabėgo būtent Skodinių kaime. Šiuo metu čia stovi negyvenamas namas, kuriam dėmesio tenka nebe tiek daug.

„Šioje sodyboje niekas negyvena jau senokai. Čia atvažiuojame keletą kartų per metus. Surenkame nukritusius obuolius, aptvarkome senelių kapus. Deja, mano apsilankymai Kupiškio krašte yra labai epizodiniai“, – sakė J. Žilinskas.

Paprašytas papasakoti vaikystės prisiminimus iš Skodinių kaimo, Justinas tikino, kad jų labai daug ir kažką išskirti sudėtinga. Vyras neseniai išleido šeštąją knygelę „Sarbintai“, sudėtą iš vaikystės blyksnių. Ji yra visiems nesunkiai pasiekiama, nes išleista elektroniniu formatu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video