2024/04/20

 

KODĖL NEBELIKS MOKOMOSIOS GYVŪNŲ FERMOS?

Poni arkliukų ir kitų gyvūnų Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje jau nebeišvysime. Mokomoji gyvūnų ferma likviduojama, nes mokykla neberengia žemės ūkio darbų specialistų ir reorganizuoja savo veiklą.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Išparduodama Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos mokomoji gyvūnų ferma. Taigi kupiškėnai tikriausiai jau per šios mokyklos rengiamas šventes nebepamatys nei ponių, nei stručių, nei kitokių tos fermos gyventojų. Tie gyvūnai ypač džiugindavo vaikus.
Kodėl taip atsitiko, pasikalbėjome su Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktore.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Reformų sūkuryje

„Buvome išskirtiniai, turėdami tokią gyvūnų fermą. Ji buvo pastatyta 1995 metais ir po metų pradėjo veikti. Gaila, kad jos tenka atsisakyti“, – kalbėjo Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorė Lina Kaušakienė. – Deja, gyvenimas nestovi vietoje. Žemės ūkio, gyvulininkystės darbuotojo specialybės yra praradusios patrauklumą. Jas įgijusiems žmonėms sunku įsidarbinti. Nebent sezono metu per patį ūkininkų darbymetį. Todėl mes jau kurį laiką neberengiame tokių specialistų. Tad ir mokomosios gyvūnų fermos, kaip mokymo materialinės bazės, nebereikia ugdymo procesui organizuoti.

Be to, pagal Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintą valstybinę profesinių mokymo įstaigų tinklo plėtros 2018–2020 metais bendrąjį planą, nuo 2019 metų sausio 1 dienos visos valstybinės profesinio mokymo įstaigos, tarp jų ir Kupiškio technologijos ir verslo mokykla, turės tapti viešosiomis įstaigomis. Tam žingsniui reikia pasirengti. Mokyklos veikla turi būti optimizuota. Turime gerai apsvarstyti ir ekonomiškai pagrįsti, ko mums reikia. Profesinio mokymo kaitos procesas paliečia daug dalykų. Kol kas nežinia ir kiek pedagogų etatų turėsime pagal naująjį etatinį mokytojų darbo etatinio apmokėjimo modelį.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Reikia ne tik tą fermą naikinti, bet ir visą profkę. Ypač reikalingos socialinio darbuotojo padėjėjos, užpakaliams šluostyti ir barmenės paklausios… Jau profkė, net iš kaimų nebesurenka visokių adaptuotų alkoholikų vaikų. Plaktukinė.

  • Darbas mokytojams po dviejų dienų, o nežinoma kiek etatų… Gražu,net žalia.

Rekomenduojami video