2024/03/29

 

ROMAS TALAČKA – APIE SAVO UŽAUGINTĄ SVAJONĘ

UAB „Talgranitas“ direktorius Romas Talačka kasdien su ūpu eina į darbą. Autorės nuotraukos

Važiuojant plentu iš Kupiškio į Šepetą, dešinėje kelio pusėje netoli šios gyvenvietės, kur kolūkiniais laikais būta mechaninių dirbtuvių, įsikūrusi įmonė. Pro medžius jos kieme matyti išrikiuoti antkapiniai paminklai, tolumoje stūkso granito luitai. Toks vaizdas sufleruoja, kad čia užsiimama akmens gaminių verslu. Vieną rugpjūčio dieną pravėrėme šios įmonės duris.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Pradžia Anykščiuose

„Išnešiojau, pagimdžiau pats šį verslą. Nuo ketvirtos klasės, kai pamačiau kaip Šiauliuose dirba antkapinius paminklus mano dėdė, apie tokį darbą pats svajoti pradėjau. Juo gyvenu kiekvieną akimirką. Net naktimis sapnuose mano veikla tęsiasi“, – taip intriguojančiai prasidėjo pokalbis su Romu Talačka, Šepetoje įsikūrusios akmens gaminių įmonės „Talgranitas“ direktoriumi.

Jo kelias į savarankišką veiklą nebuvo rožėmis klotas. Buvo kiti laikai, kitokia santvarka. Anykščiuose užaugęs Romas Kaune įgijo radijo mechaniko specialybę. Grįžęs į gimtinę ten porą metų ir dirbo pagal specialybę. Ten laisvalaikiu pradėjo ir antkapinius paminklus gaminti. Bet pagal to meto įstatymus žmogus negalėjo gauti pajamų ne iš oficialios darbo veiklos, o privačių įmonių kurti niekas neleido. Romui netgi buvo pakvipę baudžiamąja atsakomybe. Tuomet jis nusprendė išvykti gyventi kitur. Taip 1986 metais ir apsigyveno Šepetoje. Jau buvo prasidėjęs kooperatyvų steigimo vajus. Taip ir jis pradėjo savo paminklų gamybą Papiliuose. Ekonominių permainų laikotarpiu, siaučiant laukiniam kapitalizmui, teko ir su reketu susidurti, ir su kitokiais sunkumais. Visgi, anot jo, kai dirbi mėgstamą darbą, jokios kliūtys nebaisios.

Gaminiai ir mados

Savo dirbtuves į Šepetą vyras perkėlė 2000 metais. Pamažu įsikūrė. Džiaugiasi, kad neįklimpo į paskolas. Stakles pirko nebenaujas. Teko pačiam padirbėti, kol jas atnaujino. Beveik visas darbų procesas automatizuotas ir kompiuterizuotas. Rankomis dažniausiai iškala tik paminklų užrašus arba itališkas bronzines raides pritvirtina. Dar kartais rankų prireikia gaminant skulptūrėles. Jei užsakovai nori antkapinį paminklą papuošti įmantresnėmis, įspūdingesnėmis skulptūromis, tuomet jas perka iš jų gamintojų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Kuo didžiausios sėkmės, sveikatos bei Dievo palaimos!

  • Dabar pagarboj tas kuris tarybiniais laikais nepakluso santvarkaj, nelegaliai dirbo, turejo nedarbiniu pajamu.
    Uz 10-20 as pagarboj busiu, mokesciu nemoku, uzsiemu kontrobanda, isverdu samagonu kuris labai paklausus.

  • Ar butų galima surast bent vieną verslininką ,kuris neapgaudineja užsakovų ir savo darbuotojų? visi iki vieno, į savo kišenę kiša, o šis žmogus irgi yra nuskriaudęs ne vieną… nesivelsiu toliau.

  • Supratingas žmogus..!Sėkmės taip ir toliau!

  • Dar toks nesugadintas verslo žmogus. O ir verslas amžinas, bet nemeluoja,klientų neapgaudinėja.

  • Patinka įmonės savininko portretas virš jo galvos. Geras žmogus.

  • Darbstus zmogus. Pagarba.

Rekomenduojami video