2024/03/19

 

PO REKONSTRUOJAMĄ BIBLIOTEKOS PASTATĄ PASIVAIKŠČIOJUS

Buvusioje skaitytojų aptarnavimo patalpoje po rekonstrukcijos bus konferencijų salė.

Sparčiai keičiasi buvusios Kupiškio sinagogos pastatas, kur po rekonstrukcijos vėl įsikurs rajono viešoji biblioteka. Su šios bibliotekos direktoriumi Algirdu Venckumi pasižvalgėme po statybvietę. Šis žmogus nuolat seka atliekamus darbus ir iki šiol priekaištų statybininkams neturėjo.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Bus keturi aukštai

Užsidėję statybininkų šalmus įžengėme pro dvivėres duris tiesiai į buvusią didžiąją bibliotekos salę. Jos pokyčius kupiškėnai jau regėjo. Iš toli visu gražumu švyti akmeninės pastato sienos, nušveistos smėliu ir impregnuotos. Dar šiame pastate tebeveikiant bibliotekai buvo išgriauta skaityklos siena, padarytas dalį patalpos juosiantis balkonas.

Per bibliotekos jubiliejų iš balkono renginio svečiai klausėsi pirmo aukšto scenoje koncertuojančių atlikėjų. Šiuo metu ten atsirado daugiau langų. Statybininkams jų angas iškirsti 120 cm sienoje, sumūrytoje iš akmenų, buvo nelengva užduotis. Pasak A. Venckaus, statybininkai tas angas dar papildomai sutvirtino, kad langų rėmai gerai laikytųsi.

Kaip kalbėta bibliotekos remonto pradžioje, šioje pastato dalyje bus skaitytojų aptarnavimo vieta, leidinių fondas. Iš šių patalpų, kaip ir buvo, bibliotekos lankytojai pateks į bene seniausią ir autentiškiausią statinio vietą – holą, kur buvo mažoji parodų salė. Tokia šios vietos paskirtis galės būti ir po remonto. Čia kaip ir laiptinėje į antrą aukštą bus išsaugota dalis atidengto polichrominio sienų dekoro, kuris yra išlikęs iš prieškario laikų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Galima prisiglausti pas kun. Mindauga klebonijoje arba parapijos namuose.

  • Bet tai ne biblioteka .Tai buvo ir bus Sinagoga.Gaila,kad nebus maldos namai…del zinomu priezasciu.Maloniau ,kad skirta zmoniu susiburimams o ne popieriu kedenimui.

  • Reiketu tik dziaugtis kad atitektu pagal paskirti maldos namams.Deja,nera Kupiskyje sios religijos tikinciuju.Ir tai ne biblioteka,bet Sinagoga.

  • Viso gali būti, kad žydeliai pareikalautų gražinti sinagogą. tik, kad dabartiniu metu turbūt nė vieno žydelio gyvenančio Kupiškyje nėra.

  • kai bus suremontuota, sakys tada žydeliai,va,kaip gražu,gal grąžinkit mums tą sinagogą ?

  • Vienaip ar kitaip, juk tai buvusi žydų sinagoga. Ar tai tikrai tinkama vieta bibliotekai ?

    • Ar tik Kupiškyje nebuvo kalėjimo? Tai gal ji irgi pagal paskirtį? Jau geriau biblioteka, o ne sinagoga.

      • O kur kaliniams glaustis?

Rekomenduojami video