2024/04/25

 

VISI LAUKIA GRYBŲ LIETAUS

Kol kas miške galima rasti tik pavienių voveraičių. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Į rugpjūčio dangų dairydamiesi, debesėlius skaičiuodami žmonės šiemet Lietuvoje kasdien spėlioja, kokie bus orai. Su viltimi į kartkartėmis nušniokščiantį lietų žvelgia miško gėrybių mėgėjai ir rinkėjai. Ar dažniau žemę palaistys šiltas grybų lietus? Ar per sausrą neiškepė visos uogos ir pirmos voveraitės?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Mėlynės nenuvylė

Miestelėnai nusipirkti miško uogų ir grybų suka į turgų. Visas mėnuo čia ant prekystalio stiklainiukai, kibiriukai, pintinės su mėlynėmis. Jau atsirado ir bruknių.

Maždaug prieš tris savaites pasirodė pirmos voveraitės. Prie „Kupiškėnų turgaus“ paviljono pakalbintos miško gėrybes pardavinėjančios moterys labai šios vasaros nepeikė.

„Birželio pabaigoje Šimonių girioje mėlynių uogytės buvo labai smulkios ir sausos, tarsi iškepusios. Atrodė, kad uogų miške bus gal tik pelkėtose vietose. Vėliau palijus uogienojai atsigavo ir užderėjo neblogas derlius. Aš kibirą mėlynių esu pririnkusi maždaug per penkias valandas. Vietomis tai netgi labai geras derlius buvo. Tiesa, bruknių mačiau nedaug“, – savo patirtį uogaujant dėstė kupiškėnė Rasa.

Šalia jos sėdinti kupiškėnė Stefanija pardavinėjo voveraites. Moteris sakė, kad jų Šimonių girioje labai mažai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video