2024/03/29

 

VĖRĖSI KAIMO SODYBŲ GROŽIS

Lietuvai pagražinti draugijos Kupiškio skyriaus nariai praėjusį antradienį aplankė aštuonias rajono sodybas, kurių šeimininkai sutiko dalyvauti gražiausios sodybos rinkimo konkurse. Čia stabtelta Puponyse. Autorės nuotrauka

Vasarą kasmet tradiciškai yra renkami geriausi ūkininkų ūkiai, bitynai, gražiausios sodybos. Pernai Lietuvai pagražinti draugijos Kupiškio skyrius, vadovaujamas Rimvydo Latvio, rinko, kas geriausiai tvarko įstaigos, daugiabučio ir individualaus namo aplinką mieste. Šiemet po pertraukėlės vėl nutarta pasižvalgyti po rajono kaimus ir įvertinti, kaip ten žmonės puoselėja savo namų aplinką.

Liepos 17 dieną buvo apsilankyta aštuoniose sodybose, kurias vertinimo komisijai rekomendavo vietos bendruomenių pirmininkai ar tų bendruomenių atstovai, o tų sodybų gyventojai sutiko dalyvauti „Gražiausia Kupiškio rajono sodyba 2018“ konkurse.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Konkurse dalyvaujančias sodybas tądien apžiūrėjo ir pagal nustatytus tam tikrus kriterijus įvertino Lietuvai pagražinti draugijos Kupiškio skyriaus pirmininkas R. Latvys ir šios draugijos nariai Irena Daukienė, Algirdas Gasiūnas, Vigilija Grigienė, Lina Matiukaitė, Euchrida Sipavičienė ir Romualda Stovolos.

Balai buvo skiriami už augalų įvairovę, želdinių būklę, vešlumą, dekoratyvumą, sodo ir daržo priežiūrą, originalų sodybos teritorijos ribų paženklinimą tvora ar želdiniais. Dėmesys skirtas ir tam, ar sodybos aplinka funkcionali, ar apskritai originaliai tvarkoma, ar joje yra etnografinių elementų, spalvų, medžiagų, būdingų regionui. Taip pat žiūrėta, kokia sodybos pastatų ir įrenginių būklė, kokia sanitarinė-higieninė teritorijos sutvarkymo būklė. Papildomų taškų buvo galima gauti ir už kitus papildomus kriterijus, pvz., už bityną, gandralizdžius, laikomus gyvūnus ir kt.

Visi konkursinių sodybų šeimininkai pasirodė be galo darbštūs, kūrybingi ir nagingi žmonės. Tos jų savybės lyg veidrodyje atsispindėjo jų sodybų aplinkoje. Komisijos nariai apgailestavo, kad nedaug žmonių išdrįsta dalyvauti tokiose apžiūrose, kad paskutinę minutę nubyrėjo dvi sodybos, kurių šeimininkai iš pradžių palaikė konkurso idėją.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Labai jau tos sodybos sutvarkytos vienodai, tvarka kaip kokioj atvirutej ar vienodos geles, suoliukat, vejos plikai nuskustos kaip kokioj Afrikoj ar Ispanijoj tie neskoningos akmenu kruvos,seniau zmones rinkdavo akmenis isvezdavo o dabar viska is savartynu tempiam namo i kiemus.
    Graziausia sodyba sutvarkyta gamtos, naturalus medzai, sodai, vesli zaliuojanti pieva.

  • Zmones vis daugiau graziai susitvarko sodybas del saves ir konkursai jiems nerupi. Bet faktas, kad vis daugeja tvarkingu ir skoningai apzeldintu sodybu.

  • Malonu paciam zmogui gyventi sutvarkytoje, medziu ir geliu apsuptoje aplinkoje. Grazu ir is salies kainynams ir kitiems pasigrozeti. Gerbiu tokius zmones, kurie dirba, plusa, tvarkosi.

Rekomenduojami video