2024/03/28

 

PASAULIO SUBATĖNAI DISKUTAVO APIE KRAŠTO SĖKMĘ

Įsimintinos akimirkos senoje sodyboje. Autorės nuotrauka

Šeštadienį senojo Subačiaus gyventojai turėjo progą susirinkti savo bendruomenės namuose. Čia surengtas susitikimas – diskusija „Kas vestų Kupiškio kraštą į sėkmę?“

Pavadinimas intriguoja, kodėl subatėnams turėtų rūpėti Kupiškio sėkmė? Pasirodo, rūpi ir net labai, kad atvažiuoja žmonės čia net iš tolimiausių kraštų, kalba apie seniai prabėgusį laiką, apie savo artimuosius ir protėvius, čia gimusius ir palaidotus.

Dviejų tokį renginį įkvėpusių žmonių subatėnais jau nebedera vadinti, jie iškeliavusiųjų į pasaulį vaikai ir anūkai, kuriems svarbu išlaikyti nenutrauktą giminės ryšį. Ne visiems išeiviams tai rūpi, jeigu rūpėtų, nestebintų tokia diskusija ir toks susiėjimas.

Ada DVARIONAITĖ

Pedagogas ir konsulas – subatėnų ainiai

Apie prieškario operos dainininkę Vincę Jonuškaitę-Zaunienę, gimusią Subačiuje, po karo emigravusią į Vokietiją, vėliau į Ameriką ir gyvenusią ten iki mirties 1997 m., žino visi, kam svarbi kultūra ir žymūs kraštiečiai, nes dar išlikę atminties ženklų. Buvo jos vardu pavadintas Subačiaus gimnazijos pradinis skyrius, dabar jis jau uždarytas. Yra išlikęs senajame Subačiuje senas giminės namas atokiau už upelio, ten kabo lentelė. Yra senose kapinėse palaidoti operos primadonos tėvai.

Tai žino subatėnai, o Dovas Zaunys, garsiosios solistės anūkas, gyvai girdėjęs iš savo močiutės apie mažą gimtąjį miestelį Subačių, atvyko iš Kalifornijos viską pats savo akimis pamatyti.

Iš Subačiaus kilusi ir Gaidžių giminė, generalinio konsulo Los Andžele, JAV, Dariaus Gaidžio tėtis Jonas, senelis Povilas, gavęs čia 3 hektarus žemės, prosenelis, iš Šiaudinių kaimo kilęs.

Taigi šiedu aktyvūs ir iniciatyvūs išeivių vaikai, tikėtina, atvykę į Lietuvos šimtmečio dainų šventę, atvažiavo į Subačių. Konsulas D. Gaidys atvyko kartu su šeima, žmona Renata ir sūnumi Dominyku. Pedagogas D. Zaunys perdavė subatėnams Lietuvoje viešinčių savo artimųjų linkėjimus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video