2024/03/29

 

ŠUNS BALSAS Į DANGŲ NEINA

Jurga BANIONIENĖ

Autobusų stotis – savotiškas miesto veidas, kurį pirmiausia pamato atvykę svečiai. Būtent nuo jos neretai prasideda pažintis su nauja vieta.

Apleista Kupiškio autobusų stotis seniai buvo tapusi miesto gėda. Primenanti sovietinius metus, neišvaizdi, aptrupėjusiomis sienomis, apie tokias puošmenas, kaip gėlynai, nėra ką ir kalbėti. Ne iš vieno maršrutiniais autobusais važinėjančio keleivio išgirsdavome, kad net ir mažesniuose šalies miestuose tokio vaizdo nepamatysi. Stotys rekonstruotos, modernios, patogios ne tik keleiviams, bet ir jų darbuotojams.

Šį pirmą prastą įvaizdį atvykus į miestą valdžia bandė taisyti. Pirmiausia papuošė žiedinę sankryžą stilizuota skulptūra, primenančia surištą linų pėdą, paskui nušvito miesto pradžios ženklas. Bandymai tikrai neblogi, bet jie nekompensuoja to, ką išvysti vos įriedėjęs į Kupiškį. Tad žinia, kad pagaliau autobusų stoties laukia rekonstrukcija, išties nudžiugino miesto ir rajono gyventojus.

Remonto reikalai jau pajudėję iš mirties taško, matyti, kad kažkas vyksta. Praėjusių metų spalį su rangovais pasirašyta statybos darbų rangos 22 mėnesių sutartis, kurios vertė – per 732 tūkst. eurų. Suma įspūdinga, bet ne prastesni ir pažadai. Stoties vaizdas esą pasikeis neatpažįstamai – pastatas bus atnaujintas ir modernizuotas pagal visus europietiškus standartus.

Visų pirma, žiemą keleiviams ir darbuotojams nebereikės šalti, bus atnaujinta ir stoties aplinka. Planuojama, kad į dviejų aukštų pastatą persikels Turizmo ir verslo informacijos centras. Žodžiu, bus ne tik gražiau, bet ir patogiau.

Žinia apie stoties rekonstrukciją pakėlė ūpą ne tik tiems, kurie naudojasi viešuoju transportu, bet ir aktyviems pilietiškiems kupiškėnams. Būtent pastarieji ir įsivėlė į diskusiją feisbuke, įkėlus čia naujos autobusų stoties vizualizaciją. Ji sulaukė daug kritikos. Kraštiečiai drąsiai liejo savo nuomonę, kad pastatas išties per didelis, kone rūmai, o keleivių srautas tik mažėja, kad už tokią sumą vertėjo statyti visiškai naują, kompaktišką stotį. Būta ir tokio pamąstymo, kad esą reikėjo ir baseiną joje įrengti. Kitur autobusų stotyse veikia prekybos centrai, o pas mus štai – net su baseinu. Kiti gi, atvirkščiai, pyko ant kritikų ir ragino džiaugtis, kad pagaliau dėl miesto vizitinės kortelės nebereikės degti iš gėdos.

Nuo gegužės Kupiškio autobusų stotis laikinai perkelta į kiemą už prekybos centro „Maxima“. Vieta išties gera, arti miesto centro, šalia – parduotuvė. Tai labai patogu keleiviams, ypač – vyresnio amžiaus, gali beveik vietoje apsipirkti, o reikalus mieste susitvarkius tiek toli nereikia pėdinti.

Panašias mintis parašė ir interneto komentatoriai, bet rajono valdžia prisipažino, jog pasvarstymų, kad autobusų stotis galėtų keltis arčiau miesto centro net nebuvo. Tada ją reikėtų statyti iš savų lėšų, jei bus geresni laikai, gal, bet ar jie ateis, ir pan. Taigi, kupiškėnai vėl tegali – tik diskutuoti, peikti ar girti. Galiausiai – džiaugtis arba reikšti nepasitenkinimą. Betgi kaip liaudies išmintis byloja – šuns balsas į dangų neina.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • As tai dziaugiuosi, kad nenuspresta visai nugriauti to senojo pastato, vistik sitiek prisiminimu su sia stotim, mazi vaikai budami daznai atlekdavom i stoti ledu, gazirofkes, desreliu i bufeta o paauge mergas stoty kabindavom:)

  • Dar labiau miesto vaizdą darko gyvenamasis namas miesto centre – „virš senosios vaistinės“ vadinamas. Atvykstantiems miesto svečiams būtent jo vaizdas labiausiai kliūna.

  • Valdžios vyrai autobusais nevažiuoja, o paprastų žmonių gerovė jiems nerūpi. rinkimų pažadus jie pamiršta tuoj po rinkimų…

  • Gėda dėl autobuso stoties baisu jau senai galėjo sutvarkyti

    • Jau dabar stotis sutvarkyta! Puikioje vietoje. Žiemai tik dar vieną konteinerį pastatyt ir viskas. Kupiškėnai galės naudotis tol, kol tą vidury laukų sutvarkys. Jei norit autobusų stoties mieste – melskit dievulio, kad renovacija strigtų.

      • Reikėjo Kupiškio alaus pastatą nupirkti ir ten įrengti modernią ir kompaktišką autobusų stotį. Antrame aukšte laisvai tilptų Turizmo ir informacijos centras.

        • 100% už. Tik jau nuvažiavo tas traukinys, pinigai pradėti įsisavinti.

  • Šuns balsas į dangų neina, nu bet tam yra balsadėžės.

Rekomenduojami video