2024/03/19

 

PIENO GAMYBOS RIZIKOS FONDAS ŠEIMOS ŪKIAMS KELIA NERIMĄ

Pasak Renatos Vilimienės, rizikos valdymo fondas mažiems šeimos pieno ūkiams bus sunkiai pasiekiamas. Autorės nuotrauka

Pasak Renatos Vilimienės, rizikos valdymo fondas mažiems šeimos pieno ūkiams bus sunkiai pasiekiamas.
Autorės nuotrauka

Mokslininkų prognozės apie šylančio klimato pasekmes pasauliui, dažnus gamtos kataklizmus jau regimos neįprastais reiškiniais įvairiuose kraštuose. Lietuvoje irgi gamta vis dažniau rodo kaprizus – pernai liūtyse skandino, dabar kaitroje dusina. Žemės ūkiui tokie išbandymai neįprasti, taigi reikia mokytis prisitaikyti.

O kaip tai padaryti, kaip numatyti, kaip pasirengti? Iš įvairių tribūnų vis pasigirsta kalbų apie būtinybę formuoti rizikos valdymo fondus, kaupti ten lėšas, kad ištikus krizei, bėdai, būtų galima pagelbėti, paremti, kad būtų galima išgyventi ir sulaukti lengvesnių laikų.

Ada DVARIONAITĖ

Jau kalbama apie melioracijos fondą, į kurį įnašus mokėtų žemių savininkai ir atitinkamai kiti verslo subjektai, kurie naudojasi žeme. Politikai ir valdininkai kalbina tautą imtis atsakomybės, kooperuotis ir sudėti asmenines lėšas į rezervo fondus, kad nereikėtų vis prašyti valstybės pagalbos ir paramos. Bet realybė yra tokia, kad žemės ūkis, tiekiantis žaliavą maisto pramonei, visose išsivysčiusiose šalyse yra remiamas valstybės, ir nepalyginamai dosniau nei Lietuvoje. Gal ir sudėtų Lietuvos žemdirbiai, ūkininkai savo dalį į tą bendrą aruodą, jeigu turėtų pilnesnes kišenes.

Todėl iki šiol rezervo fondų idėjos neranda svaresnio palaikymo žemės ūkio sektoriuje. Augalininkai ir grūdininkai jų kratosi, melioracijos specialistai kritikuoja tokius planus, tik pienininkai ėmė atidžiau gilintis į šią probleminę temą.

Gegužės pabaigoje vykusiame Lietuvos pieno gamintojų suvažiavime apie tai kalbėta, Žemės ūkio ministerija pieno gamintojams pristatė pieno gamybos rizikos valdymo fondo pradmenis ir, atrodo, kad fondo kūrimas ir išlaikymas netrukus gali tapti ūkininkų prievole.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Gerbiu ukininkaujancius. Nepavydekit jiems. Zmones viska savo sunkiu darbu uzdirba. Tingeti ir kritikuoti tik lengva.

  • Laukiu neshulaukiu ūkininkų kraituvėlės su pienu, sviestu, grietine,ažesnėmis kainomis nei Maximoje. Juk tas monstras sukelia kainas. Bet gal naudingiau pieną pigiau nei vandenį pardavinėti. Tai ir neverkšlenkit.

    • Kur jie ten ta krautuvele atdaris reikes svaros laikytis dabar izveze,ispyle viskas.Pirma paziurekit ju fermas,tvarka praeis noras ta piena is gerti.

  • Na,yra keletas išsišokėlių ūkininkų,kurie džipais lizinginiais ardosi,bet patikėkit,dauguma viską pasiekę savo juodu pririštu darbu.O pieno ir galvijų sritis tikrai varo žmones į neviltį.Pajausim tai greitai,kai išparduos bandas lenkams ir vęėl kils produktų kainos.

  • Atsibodot jus ukininkai su savo raudom,pasakom turit jus pinigu vien paziurint i sodybas,automobilius ne ubagai esat nustokit viena karta verkt ir juokint visus.

    • Matosi kad nieko neismanot apie z.u. ir padeti smulkiuju ukininku pieno sektoriuje.O pavydo akys dideles…

  • Neverkit visi ukininkai jus isskirtiniai visi mokescius moka,o jusu mokesciai tris kartus mazesni negu musu mirtinguju,nieko neatsitiks jeigu kapsys ir sumazes truputi

Rekomenduojami video