2024/04/19

 

TAUTODAILININKŲ BŪSTINĘ PUOŠIA SPALVINGOS LANGINĖS

Plenero „Tapyba ant langinių“ dalyviai kupiškėnai tautodailininkai (iš kairės): Genia Vaičikauskienė, Irena Vapšienė, Vytautas Pastarnokas, Alfonsas Blažys ir Virginija Jurevičienė. Autorės nuotrauka

Plenero „Tapyba ant langinių“ dalyviai kupiškėnai tautodailininkai (iš kairės): Genia Vaičikauskienė, Irena Vapšienė, Vytautas Pastarnokas, Alfonsas Blažys ir Virginija Jurevičienė.
Autorės nuotrauka

Dvi dienas, trečiadienį ir ketvirtadienį, prie Vilniaus g. 4 numeriu pažymėto namo, kuriame įsikūrusi liaudies meno studijos „Židinys“ būstinė, triūsė rajono tautodailininkai. Jie surengė plenerą „Tapyba ant langinių“, per kurį seną pastatą papuošė originalios tapytos langinės.

Jurga BANIONIENĖ

Seniai puoselėta idėja

Į plenerą susirinko penki Kupiškio krašto tautodailininkai – Irena Vapšienė, Vytautas Pastarnokas, Alfonsas Blažys, Genia Vaičikauskienė ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos Kupiškio skyriaus pirmininkė Virginija Jurevičienė.

Ji sakė, kad mintis papuošti seną pastatą liaudies menininkams kirbėjo seniai. Pirmiausia praeitą vasarą gyvybės medžio motyvais išpiešė verandą. Pastatas iškart tarsi atgijo, ėmė traukti praeivių akį. Toks tikslas ir buvo – kad miestelėnams ar svečiams būtų aišku, kad čia buriasi ne kas kitas, o liaudies meno kūrėjai. Paskui tautodailininkus pasiekė žinia, kad nugriovus vieną Veronikos Šleivytės paveikslų galerijos pastatą Viktariškiuose liko langinės. Kilo idėja jas atsigabenti ir panaudoti. Kreiptasi į rajono Savivaldybę, kuri sutiko langines padovanoti. „Tik jos „Židinio“ langams buvo trumpos, Gintautas Vaitonis uždėjo karūnėles ir langinės pailgėjo. Irena jas restauravo, nudažė“, – džiaugėsi V. Jurevičienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • o koks čia ambalas priekyje?

  • Gerbiu.Grazu labai tos istapytos langines. Rokiskyje tokiu istapytu labai daug. Kai bunu – visada pasigroziu.

  • Šaunuoliai. Tikriausiai nieko nekainavo ši veikla rajonui. Ir valgė už savus, ir dirbo iš savų… Va čia tai tikrai veikla iš iniciatyvos, o ne dėl kažkieno kišenės.

Rekomenduojami video