2024/03/29

 

KASPARAS TĘSIA TĖVO SPORTINES KAUTYNES

Kasparas Januška Kupiškį garsina automobilių varžybose. Autorės nuotrauka

 „Šiuo metu didžiausia mano gyvenimo aistra ir pomėgis – „bulių“ kautynės, – sako dvidešimt trejų metų kupiškėnas Kasparas Januška. Tikslumo dėlei reikėtų pridurti, kad čia kaunasi netikri buliai, bet specialiai susidūrimams parengti automobiliai.

Vaikinas į šios techninės sporto šakos varžybas įsijungė prieš trejus metus ir jau yra pasiekęs neblogų rezultatų.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Varžybų virtuvė ir žavesys

Su Kasparu pasikalbėjome birželio pradžioje. Jis dar buvo kupinas gerų emocijų po labai sėkmingo šių metų „Lietuvos bulių“ I etapo varžybų. Jose kupiškėnas laimėjo antrą vietą „sunkiųjų bulių“ pogrupyje. Po savaitės Kasparas pasidžiaugė, kad Joniškyje vykęs šių varžybų II etapas buvo dar sėkmingesnis. Jis šiame pogrupyje nuskynė nugalėtojo laurus.

„Labai džiaugiuosi šiais pasiekimais, nes „sunkiųjų bulių“ pogrupyje pradėjau rungtyniauti pirmą kartą. Iki šiol dalyvaudavau „lengvųjų bulių“ kovose, kur sekdavosi irgi neblogai“, – sakė pašnekovas.

Kasparas Januška gegužės 27 dieną šių metų „bulių“ kautynių I etapo varžybose Šiauliuose laimėjo antrą vietą.
Nuotraukos iš asmeninio Kasparo Januškos albumo

Kasparas paaiškino, kad automobiliai, su kuriais sportininkai dalyvauja „lengvųjų bulių“ varžybose, beveik nesiskiria nuo standartinių. Jie tik viduje turi privirintus metalinius saugos lankus. Sportininkas, vairuojantis tokį automobilį, kaip ir bet kokį kitą, per varžybas privalo segėti saugos diržą ir būti užsidėjęs šalmą ant galvos.

„Sunkieji buliai“ – gerokai perdaryti automobiliai. Jų išorė būna aptaisyta įvairiomis metalo konstrukcijomis, kad būtų lengviau kitą automobilį nustumti, apversti, apsukti. Čia salone būna sumontuotas automobilio radiatorius, kad geriau aušintų, taip pat – akumuliatorius, benzino bakas, kad būtų kuo maksimaliau apsaugoti nuo išorinių sužalojimų“, – paaiškino sportininkas.

Kasparas prisiminė ir pirmą savo startą Uoginių trasoje prieš trejus metus. Iš 16 dalyvių, rungtyniaujančių „lengvųjų bulių“ kategorijoje, liko aštuntas. Taigi pirmą kovos krikštą išlaikė sėkmingai, pirma laiko iš trasos nepasitraukė.

Kas gi lėmė, kad jis labai susižavėjo tokių automobilių kautynėmis. Pasak vaikino, didžiausią įtaką padarė tėčio Alvydo, daugkartinio Lietuvos čempiono, kultivavusio šią sporto šaką apie dešimt metų, pavyzdys.

„Su tėčiu nuo pat mažens važiuodavau į varžybas. Buvau didžiausias jo sirgalius. Pamažu ir užsikrėčiau šių varžybų virusu“, – teigė Kasparas.

Anot jo, automobilių sportas apskritai yra gana brangus. Nors „bulių“ kautynėms naudojami nenauji automobiliai, bet jų parengimas varžyboms, priežiūra, atsarginės dalys, kuras kainuoja.

„Sunkiųjų bulių“ varžyboms neblogai parengti automobilį gali atsieiti apie 2 tūkst. eurų ir daugiau. Žinoma, galima išsisukti ir su mažesne suma, ypač jei visus mechaniko darbus atlieki pats. Kasparas prisipažino, kad nėra didelis technikos žinovas. Apie mašinas nusimanantis minimaliai, kiek reikia paprastam vairuotojui. Varžyboms automobilį parengti jam padeda automechanikas Virginijus Kukenys. Jis ir tėčiui automobilius ruošdavo varžyboms. Šio žmogaus darbu jiedu esą labai patenkinti. „Sunkieji buliai“ gali neišeiti iš rikiuotės per visą varžybų sezoną, o „lengvieji buliai“ atlaiko dvejas ar trejas varžybas.

Namų trauka

Kasparui ant lėkštutės pinigų pasirengti varžyboms niekas neatneša. Vaikinas tam reikalui stengiasi užsidirbti pats. Antai šio sezono varžyboms jis pinigų susitaupė dirbdamas apie pusmetį sandėliuose Vokietijoje. Tas darbas sutapo ir su jo Vilniuje įgyta logisto ekspeditoriaus specialybe. Prieš tai yra dirbęs Šepetoje Romo Talačkos įmonėje. Ten šlifuodavo paminklus. Šis žmogus irgi yra prisidėjęs prie sėkmingo jo pasirodymo varžybose. Jam dėl to esąs labai dėkingas.

„Esu baigęs Kupiškio gimnaziją. Moksliukas tikrai nebuvau. Labiausiai patikdavo kūno kultūros pamokos. Šiuo metu irgi mėgstu aktyvų laisvalaikį. Namuose turiu įsirengęs treniruoklių kampelį. Smagu būna susitikti su draugais. Kupiškyje dar yra bendraamžių. Norėčiau pasilikti gimtajame mieste ir čia kurti savo gyvenimą. Kol kas ypatingų perspektyvų neįžvelgiu. Šiuo metu malonu garsinti Kupiškio vardą per varžybas. Visgi pasvajoju apie savo verslo kūrimą. Neseniai išlaikiau sunkvežimio vairuotojo C kategorijos egzaminus.

Smagu matyti, kad Kupiškis pastaruoju metu atsigauna. Daugiau visokios veiklos prie marių, atsirado kavinukių. Vis dėlto gimtajame mieste labiausiai vertinu ramybę ir neskubrią gyvenimo tėkmę. Didmiesčių šurmulys ne man“, – atviravo Kasparas.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Šaunuolis jaunuolis. Teko stebėti jo pasirodymą Šiauliuose.

Rekomenduojami video