2024/04/19

 

ŽEMĖS MOKESČIAI – IŠ GAMTOS IR POLITIKŲ MALONĖS

Diskusijos dėl žemės mokesčio lengvatų netikėtai suartino politikus, balsai pasiskirstė po lygiai, nusvėrė mero pozicija. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Diskusijos dėl žemės mokesčio lengvatų netikėtai suartino politikus, balsai pasiskirstė po lygiai, nusvėrė mero pozicija.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Praėjusiame rajono Tarybos posėdyje net keturi klausimai buvo skirti žemės mokesčių reikalams – administravimo taisyklėms, mokesčių tarifams ir lengvatoms nustatyti. Ir diskusijų buvo gana karštų, sunkiai suvaldomų, spontaniškų, ir tik rajono mero balsas neretai nulėmė svarstymų baigtį ir sprendimo rezultatus. Per politikų pasisakymus buvo juntamas artėjančių savivaldos rinkimų dvelksmas, kai svarbu pademonstruoti nuoširdų rūpestį ir atsidavimą rinkėjams. Malonius žodžius visada miela girdėti, bet svarbesni praktinę naudą lemiantys veiksmai.

Ada DVARIONAITĖ

Liūtys nuskriaudė, politikai paguodė

Praeitą vasarą ir rudenį žemės darbus gerokai sutrukdė gamta, kai ilgalaikės liūtys paskandino žemdirbių javų derlių, ganyklas, neleido laiku pasėti žiemkenčių. Kai kurios savivaldybės, atsižvelgdamos į ūkininkų bėdas, sumažino žemės mokesčius žemės ūkio paskirties žemei. Kupiškio savivaldybė buvo viena jų, vietos politikai apsisprendė 20 proc. sumažinti mokesčius, nuo 1,5 proc. tarifo iki 1,2 proc.

Toks mokesčių mažinimas nereiškia, kad jų iš tikrųjų reikės sumokėti mažiau, tik padidėjimas bus mažesnis, ir taip yra dėl kylančios žemės vertės, o šį faktą nulėmė pasibaigęs pereinamasis žemės mokesčių nuolaidų taikymo laikotarpis. Taigi yra tokia paradoksali situacija, kad šiemet daugeliui žemės savininkų žemės mokestis gali padidėti iki 70 proc., daugiau žemės turintiems ūkininkams kišenes teks kaip reikiant pakratyti.

Nenuostabu, kad tokie mokesčių galimi posūkiai sukėlė nerimo ūkininkų bendruomenėje, vyko jų aktyvo susirinkimai, buvo nuspręsta sudaryti darbo grupę išnagrinėti situacijai, susitikti su Savivaldybės administracijos specialistais. Karštai diskutuota ir rajono Tarybos Kaimo ir bendruomenių reikalų komitete.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video