2024/04/19

 

AR GERIAME KOKYBIŠKĄ VANDENĮ?

Pastaruoju metu Lietuvoje buvo keletas skandalingų nutikimų dėl prastos geriamojo vandens kokybės. Antai Raseinių rajone net keliose vandenvietėse užfiksuota per didelė arseno, labai pavojingos cheminės medžiagos, galinčios sukelti vėžį, koncentracija. O Marijampolėje iš čiaupo bėgo vanduo su bestuburių lervomis. Dar anksčiau sostinėje keletas žmonių susirgo legionelioze, ir spėjama, kad dėl to galėjo būti kaltas legionella bakterijomis užterštas geriamas vanduo.

Išgirdus tokias naujienas, savaime kyla klausimas, ar gali būti ramūs kupiškėnai, ar jie geria kokybišką vandenį iš čiaupo?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Tiekėjų rūpestis

Apie legioneliozės profilaktiką jau esame rašę. Visi dar pamename, kad centralizuoto vandentiekio vartotojai buvo perspėti, kad bus tiekiamas per 60 laipsnių karštumo vanduo, tuo metu reikia atsukti vandens čiaupus ir nuleisti per keletą minučių bent pilną kibirą vandens.

Vandens kokybė yra vertinama pagal fizines ir chemines jo savybes. Labai svarbu vandens spalva, skonis, kvapas, temperatūra. Taip pat jo kietumas, geležingumas, rūgštingumas, nitratų ir nitritų, kitų cheminių medžiagų kiekis, kokia yra vandens mikrobiologinė ir kitokia tarša.

UAB „Kupiškio vandenys“ direktorius Vidas Zulonas sakė, kad jų įmonė, atlikdama geriamojo vandens tiekėjo funkcijas, remiasi Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais ir vykdo geriamojo vandens programinę priežiūrą. Geriamojo vandens kontrolė vykdoma pagal programinės priežiūros planą, suderintą su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video