2024/04/20

 

IŠ GLOBOS NAMŲ – Į GYVENIMO SŪKURĮ

Savarankiško gyvenimo pradžia visiems būna nelengva. Iškyla daug rūpesčių – kur gauti pastogę, kur įsikurti, kokią specialybę įgyti, kaip užsidirbti duonai kasdieninei. Daug paprasčiau su šiais gyvenimo išbandymais susidoroti tiems jaunuoliams, kurie turi tvirtą tėvų ar kitų artimųjų užnugarį. Sunkiau kabintis į gyvenimą būna vaikų globos namų auklėtiniams, našlaičiams.

Pastaruoju metu vis keičiami įstatymai tėvų globos netekusiems vaikams tarsi spendžia naujus spąstus. Antai keblesnė tapo gyvenamosios vietos deklaravimo tvarka, rajone nelengva įsidarbinti, ypač gyvenant kaimo vietovėje.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Likimai skirtingi

Kaip klostosi jaunuolių, kurie palieka vaikų globos namus, likimas, ar jie išeina tarsi į niekur, tik sulaukę pilnametystės, ar ir toliau jų likimu domisi buvę auklėtojai, globėjai?

Juolab kad pastaraisiais metais šios socialinės grupės asmenims netaikoma jokių išimčių skiriant socialinį būstą. Į eilę jam gauti jie įrašomi bendra tvarka pagal Vyriausybės nutarimą. Kupiškio r. savivaldybės duomenimis, 2018 m. gegužės 10 d. eilėje dėl paramos būstui išsinuomoti yra įrašytas 81 asmuo ir šeima, turintys teisę į paramą būstui išsinuomoti. Socialinis būstas suteikiamas laikantis eiliškumo, pagal prašymo pateikimo datą.

Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų vyr. socialinė darbuotoja Regina Urbanovičienė papasakojo apie jų įstaigos patirtį per pastaruosius metus. Anot jos, buvusių ugdytinių gyvenimas susiklosto įvairiai. Bet visi be išimties yra rengiami būsimiems pokyčiams, kai reikės savarankiškai tvarkyti savo gyvenimą. Pagal individualios socialinės globos planą kiekvienas jų globotinis supažindinamas su institucijomis, kur reikės tvarkyti visokius reikalus (darbo birža, Savivaldybės Socialinės paramos skyriumi ir kt.), su profesinėmis ir kitomis mokymo įstaigomis, kur toliau galės mokytis ir įgyti specialybę.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video