2024/03/28

 

TARP AKVARELĖS IR POEZIJOS PARALELIŲ

Jurga Sidabrienė akvarelės plenere, vykusiame Palėvenės dvare. Nuotrauka iš asmeninio Jurgos Sidabrienės albumo

Poetas Vilius Baltrėnas ir jo talentas kupiškėnams yra gerai pažįstamas. Praeitais metais minint jo 80 metų jubiliejų Kupiškio bibliotekoje renginio dalyviai galėjo pasigrožėti poeto dukros, profesionalios dailininkės Jurgos Sidabrienės, akvarelių paroda.

Kokius gyvenimo pėdsakus mina muzikės ir literato šeimoje augusi moteris?

Audinga SATKŪNAITĖ

Brendusi šalia meno…

„Akvarelės ir poezijos paralelių ieškodama, atradau Kupiškį“, – sako dailininkė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė, dailės didaktikos dėstytoja, dailės mokytoja ekspertė J. Sidabrienė ir prisipažįsta, kad savo esybės kupiškėniškas šaknis atrandanti kiek pavėluotai.

Ji prisimena būdama maža vieną vienintelę vasarą viešėjusi pas senelius iš tėčio pusės Miliūnuose. Deja, toji vasara daugiau nepasikartojusi – senelių sodybą negrįžtamai nušlavė melioracija, o jie visam laikui išsikėlė į Rokiškį.

J. Sidabrienė džiaugiasi, kad seneliai kasmet atvažiuodavo į Vilnių.

„Man būdavo didelė šventė su jais bendrauti, klausytis nuotaikingos kupiškėnų šnekėsenos. Linksmai karaliaudavome mūsų sode Pavilnyje, nepristigdami nei kalbų, nei veiklos. Dėjausi giliai širdin kupiškėniškos išminties krislus“, – teigia menininkė.

V. Baltrėno dukra turi ir suvalkietiško kraujo ir iki šiol mena savo apsilankymus pas senelius vaizdingame kaime, tolimame Suvalkijos pakraštyje. Bet kaip pati sako, yra gryna vilnietė, augusi muzikės ir literato šeimoje, kitaip tariant, šalia meno.

„Nuo pat savo mažų dienų bendravau su tėčio poezija. Ne tik kaip klausytoja ar deklamuotoja. Kaip ir visi vaikai mėgdama piešti, kažkaip natūraliai, su dideliu entuziazmu pati nuo mažumės ėmiausi „knygleidybos“. Tėčio visą gyvenimą darbinė veikla buvo susijusi su leidyba“, – sako J. Sidabrienė.

Artėjant kuriai nors šeimos šventei, ji pasirinkdavusi tėčio vieną ar kelis eilėraščius, iliustruodavusi ir maketuodavusi savo vaikiškas pirmąsias knygeles. Pašnekovė džiaugiasi, kad jos vaikystės pomėgis išaugino dar didesnį tėčio poezijos iliustratorių būrį. Šiandien V. Baltrėno eilėraštukus su malonumu skaito ir iliustruoja dukros ugdomi jaunieji piešėjai – jos mokiniai ir studentai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video