2024/03/28

 

MAISTO ŠVAISTYMAS – PROBLEMA, APIE KURIĄ NEPAGALVOJAME

neracionaliai – perka neplaningai, susivilioja akcijomis ir spalvingomis etiketėmis, todėl nesuvalgytas maistas tiesiog išmetamas. Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Pirkdami maisto produktus gyventojai dažnai elgiasi neracionaliai – perka neplaningai, susivilioja akcijomis ir spalvingomis etiketėmis, todėl nesuvalgytas maistas tiesiog išmetamas.
Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Dažnas net nesusimąstome, kiek nesuvartoto ar sugedusio maisto išmetame į šiukšlinę, nors išmetamo maisto mastas stebina visame pasaulyje. Viena tokio jo švaistymo priežastis – neapskaičiuotas vartojimas. Maistas yra prarandamas arba išmetamas visoje maisto tiekimo grandinėje, todėl reikia stengtis mažinti šių atliekų kiekius.
Ar dėmesį tam skiria prekybos centrai, ar apie tai pagalvoja gyventojai?

Jurga BANIONIENĖ

Problemos neįžvelgia

Daugelio namuose šiukšlių dėžės turinio nemažą dalį sudaro maisto atliekos. Kartais išmetame net tuos produktus, kurie dar tinkami, tiesiog jų būname prisipirkę per daug.

Namų ūkiuose iššvaistoma didžiausia dalis maisto produktų, tačiau gatvėje kalbinti ir jaunesni, ir vyresnio amžiaus kupiškėnai tikino nemaną, kad pas mus tai yra aktuali problema. Pašnekovai teigė, kad jie galvoja, ką perka, ir maisto be reikalo nemėto.

Kupiškyje gyvenanti Nida sakė ne kartą girdėjusi apie maisto švaistymą. Anot pašnekovės, matant, kad prekybos centrai nuolatos pilni žmonių ir su kokiais dideliais pirkinių krepšiais jie išeina, galima galvoti, jog iš tiesų gal perkame per dažnai ir per daug nei reikėtų. Konteineriai irgi nuolat pilni, maisto atliekų juose randa benamiai. Pati moteris teigė niekuomet nemėtanti maisto produktų. „Visą gyvenimą maisto nešvaisčiau. Taip nuo mažens mamos buvau auklėjama, taupiai gyveno ir močiutė, tą stengiuosi įskiepyti ir savo vaikams. Parduotuvėje neprisiperku ko nereikia, visada apgalvoju pirkinius, skaičiuoju. Dažnai žmonės labai žiūri į akcijas, perka, reikia ar ne. Jos traukia kaip magnetas. Aš pro akcijas praeinu ramiai ir nesusigundau. Gaminu maisto tiek, kad suvalgyčiau, jei jo lieka, dedu į šaldytuvą ir suvartoju kitą dieną“, – kalbėjo Nida.

Kęstu prisistatęs dar vienas kupiškėnas teigė, kad jo šeima maisto nešvaisto. Svarsto, ką perka, o kadangi žmona – suvalkietė, tai tikrai yra taupi, pirkinius planuoja.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video