2024/03/19

 

PIENININKŲ BENDRUOMENĖJE – PAVASARINĖS PERMAINOS

Pieno gamintojų asociacijos Kupiškio skyriaus vadove išrinkta migonietė ūkininkė Renata Vilimienė. Autorės nuotrauka

Pieno ūkių šeimininkai šiuo metu įdėmiai seka iš sostinės sklindančią jiems svarbią informaciją. Šalies pieno sektoriaus strategijos plano rengėjai (tarp jų yra Žemės ūkio ministerijos, pieno supirkėjų, perdirbėjų, pieno gamintojų, mažų ir didelių ūkių, kooperatyvų atstovų) jau imasi svarstyti esminius – kainodaros – klausimus. Kas ir kaip svarstoma, kur krypsta derybų svarstyklės, kol kas plačiau neviešinama. Toks paslaptingumas bene daugiausiai nerimo kelia mažųjų ir vidutinių pieno ūkių, laikančių po keliasdešimt karvių, šeimininkams. Jų nuomone, Pieno gamintojų asociacija atstovauja ne jiems, o pirmiausia stambiems ūkininkams, ir nekreipia dėmesio į nedidelius šeimos ūkius, tvirčiausią ir kantriausią lietuviško sodžiaus pamatą.

Ada DVARIONAITĖ

Kovo pabaigoje įvykusiame Lietuvos pieno gamintojų asociacijos narių Kupiškio skyriaus susirinkime atsirado organizacinių pokyčių, vadovavimo naštos atsisakė ilgametė aktyvi asociacijos tarybos narė ūkininkė Danutė Adamonienė.

Bene 15 metų ji aktyviai dalyvavo asociacijos veikloje ir į įvairias pilietines akcijas būrė pienininkus. Dabar ūkininkė prisipažino, kad nebemato prasmės taip stengtis, nes neregėti jokių realių vilčių bent kiek pakeisti Lietuvos pieno ūkių situaciją.

Anot D. Adamonienės, nebuvo lengvų laikų pienininkams niekada, o šiandien būklė yra tragiška: ūkininkai tarpusavyje supriešinti, sukiršinti didesnieji ir mažieji pieno gamintojai. Pieno supirkimo kainos žiemą nukrito į nebeįmanomas žemumas. Politikams ši tema neįdomi, nusibodusi, nors daugelis iš jų yra tikri žemdirbiai, vadinasi, bėdas tikrai suvokia, bet viena kalba, kita daro. Kaip pieno sektoriui išgyventi ir sulaukti geresnių laikų, niekas nepasako, yra tik nesibaigiantys svarstymai, ir, teisinantis nesutarimu, nepriimami jokie sprendimai. Kalbama, kad valdžia rems jaunų ūkininkų įsikūrimą kaime, duos europinę paramą naujoms fermoms statyti. Ogi pilna Lietuvoje fermų, su europine parama pastatytų, bet jau tuščių, į Lenkiją išvežtos parduoti bandos, ūkininkams nebetekus kantrybės sulaukti pokyčių į gera.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video