2024/04/25

 

PROFESORIUS LIUDAS MAŽYLIS: „IŠLIKITE ŠERDINE GENTIMI“

„Šiandien prieš 100 metų“ LRT komanda sutinka profesorių Šveicarijoje. 2017 m. rugsėjo 22 d. Nuotrauka iš Liudo Mažylio asmeninio albumo

„Šiandien prieš 100 metų“ LRT komanda sutinka profesorių Šveicarijoje. 2017 m. rugsėjo 22 d.
Nuotrauka iš Liudo Mažylio asmeninio albumo

Per vieną dieną dėl pozityvaus reiškinio Lietuvoje išgarsėti nėra paprasta. Tokios sėkmės pavyzdys – politikos mokslų profesorius Liudas Mažylis, praėjusiais metais Berlyne suradęs Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą.

Apie sąsajas su Kupiškio kraštu, gimines ir šiandienos realijas su profesoriumi kalbėjosi žurnalistas Ramūnas Čičelis.

Su Kupiškiu esate susijęs dėl Jūsų senelio profesoriaus Prano Mažylio gimtinės. Koks šis kraštas išliko Jūsų prisiminimuose?

Atsakymas – gana sudėtingas. Mano senelio gimtinė yra prie Skapiškio, kuris tarpukariu priklausė Rokiškio savivaldybei. Kupiškis, kaip rajono centras, radosi sovietiniais laikais. Vis dėlto, plačiąja prasme, kupiškėnai aprėpia ir Skapiškio žmones.

Sąsaja su Kupiškiu grąžina mane į vaikystę. Esu tikras miestietis, gimęs ir augęs Kaune, tačiau savaitei ar ilgesniam laikui būdavau nusiunčiamas į kaimą, pas senelį, kuris tuo metu buvo jau labai senas. Prisiminimai – tik pozityvūs: ten išmokau važinėti dviračiu. Bandžiau išmokti ir jodinėti arkliu, bet bijojau jo stipriau nei norėjau joti. Yra ir daugybė kitų malonių vaikystės netoli Kupiškio prisiminimų.
Dabar tas kaimas prie Skapiškio tiek sunykęs, kad palydovinėje nuotraukoje atpažįstamos tik vietos, kur kažkada tikriausiai augo medžiai. Kupiškis man svarbus kaip dvasinė erdvė, nes apie tas vietas daug kalbėdavo ir mano tėtis, ir teta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video