2024/04/25

 

STIPRINAMA ASMENS DUOMENŲ APSAUGA – AR VISI PASIRENGĘ?

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Asmens duomenų apsaugą reglamentuojantys įstatymai yra skirti apsaugoti teises žmonių, kurie patiki įvairioms institucijoms, įstaigoms, įmonėms ar organizacijoms savo duomenis.
Nuo 2018 metų gegužės 25 dienos keisis iki šiol galiojantis Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas ir įsigalios Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, taikomas visose Europos Sąjungos šalyse. Iš esmės pagrindinės reglamento sąvokos ir principai yra beveik tokie patys, kaip ir šiuo metu Lietuvoje galiojančiuose asmens duomenų apsaugą reglamentuojančiuose teisės aktuose, tačiau Reglamentas numato ir tam tikrų svarbių naujovių bei pokyčių.
Ar šiems pokyčiams pasirengusios rajono įstaigos, įmonės?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kas yra asmeniniai duomenys

Ne visada susimąstome apie asmens duomenų apsaugos svarbą. Nebent baigiama visiems įkalti į galvą, kad bet kam negalima atskleisti savo asmens kodo, bankinio slaptažodžio. Kitaip gali likti nuogas, basas, į skolas įklimpęs iki ausų ar net apkaltintas nebūtais dalykais. Kai mus užplūsta neprašyta reklama telefonu, el. paštu, irgi pasipiktiname, iš kur tos reklamos siuntėjai gavo mūsų telefono numerį, el. pašto adresą? Kartais patys dalyvaudami visokiose akcijose šią informaciją paviešiname kitiems lengva ranka, o ir neretai ta informacija nuteka iš kitur. Dažnai net nepagalvojame, kad tam tikri dalykai yra laikytini asmens duomenimis. Taigi, kas yra tie asmeniniai duomenys?

Tai bet kokia informacija apie fizinį asmenį, kurio tapatybė nustatyta arba kurio tapatybę galima nustatyti.

Tai gali būti, pvz., vardas, pavardė, asmens kodas, gyvenamosios vietos adresas, veido atvaizdas, pirštų antspaudai, balso tembras, telefono numeris, el. pašto adresas, automobilio numeris, išsilavinimo duomenys (baigta mokykla, diplomų duomenys), duomenys apie turimą turtą, darbo užmokestis ir t. t. Asmens duomenų sąrašas nėra baigtinis.

Asmens duomenų teisėtai prireikia įvairioms institucijoms, įstaigoms, įmonėms ir organizacijoms. Taigi jos privalo laikytis asmens duomenų apsaugos tvarkos. Kaip minėta, iki šių metų gegužės 25 dienos įmonės turi suderinti asmens duomenų tvarkymo veiklą su Reglamente įtvirtintinais reikalavimais.

Vieniems aišku – kitiems nelabai

Kaip būsimiems pokyčiams rengiasi rajono Savivaldybė, papasakojo šios įstaigos administracijos direktorius Marius Mališauskas. Pasak jo, Savivaldybės administracijos specialistai vyko į mokymus, susipažino su asmens duomenų apsaugos teisės aktais ir pasikeitusiais reikalavimais ir supažindino su būsimomis naujovėmis darbuotojus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video