2024/03/28

 

TARSI KŪRĖJOS SVAJONĖS IŠSIPILDYMAS

Jadvygos Gabriūnaitės eilėraščių knygelės „Prisilietimas prie dilgėlės“ pirmas viršelis. Autorės nuotrauka

Jadvygos Gabriūnaitės eilėraščių knygelės „Prisilietimas prie dilgėlės“ pirmas viršelis.
Autorės nuotrauka

Kupiškėnų literatų leidinių kraitę vėl papildė nauja knygelė. Praėjusį trečiadienį, vasario 7 dieną, Kupiškio viešojoje bibliotekoje skaitytojams pristatytas poetės Jadvygos Gabriūnaitės (1936–1990), kilusios iš Laukminiškių, eilėraščių rinkinys „Prisilietimas prie dilgėlės“. Susitikime dalyvavo šios knygelės sumanytojas, leidybos iniciatorius ir rėmėjas, poetas, kunigas Justas Jasėnas. Koncertavo Kupiškio meno mokyklos mokinės ir pedagogės.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apie poetę

Renginio pradžioje J. Jasėnas skaitė ištraukas iš J. Gabriūnaitės autobiografinio dienoraščio. Jutkonys, Virbališkai, Kupiškis buvo tos vietos, kur būsimoji poetė mokėsi, stiebėsi į pasaulį. Ji buvo baigusi bibliotekininkystės ir bibliografijos studijas Vilniaus universitete ir tuometiniame Vilniaus pedagoginio instituto filologijos fakultete lietuvių kalbos ir literatūros specialybės keturis kursus. Brandžiausi poetės, pedagogės gyvenimo metai prabėgo Šiauliuose.

J. Gabriūnaitė 1978 metais išleido savo pirmąją poezijos knygelę „Vardynos“. Jos poeziją skelbė respublikinė ir rajoninė spauda, eilėraščiai publikuoti įvairiuose Šiaulių universiteto leidiniuose, Šiaulių poetų rinkinyje, 1984 metais buvo įtraukti į „Poezijos pavasario“ leidinį.
J. Gabriūnaitė buvo parengusi ir antrą knygą „Rasoti rytmečiai“, bet staigi mirtis sutrukdė ją išleisti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video