2024/03/19

 

LAIDOJIMO PAPROČIAI IR IŠLAIDOS – PRO TYRĖJŲ MIKROSKOPĄ

Rimtis, susikaupimas ir šviesus liūdesys tvyro kolumbariume Ispanijoje, Katalonijos regione, Viduržemio jūros pakrantėje įsikūrusiame Kadakeso mieste. Autorės nuotrauka

Rimtis, susikaupimas ir šviesus liūdesys tvyro kolumbariume Ispanijoje, Katalonijos regione, Viduržemio jūros pakrantėje įsikūrusiame Kadakeso mieste.
Autorės nuotrauka

Pastaruoju metu Lietuvoje bene sparčiausiai nyksta senieji vestuvių ir laidotuvių papročiai. Trumpėja apeigos, įsipina daug naujų dalykų. Atsirado ne tik vestuvių, bet ir laidotuvių planuotojai.

Metų sandūroje buvo paskelbti sociologiniai tyrimai, apibendrinantys Lietuvos gyventojų nuomonę apie laidotuvių išlaidas, velionio šarvojimo ir laidojimo būdus.
Kaip kupiškėnai organizuoja laidotuves, ar keičiasi papročiai mūsų rajone, kiek jos kainuoja, tą informaciją palyginome su minėto tyrimo duomenimis.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Trumpėja šarvojimo laikas

Kelių dienų šarvojimas, naktinis budėjimas prie mirusiojo, raudos ir kitos gedulingų laidotuvių tradicijos po truputį keliauja į užmarštį – 63 proc. gyventojų linkę į modernesnį artimojo išlydėjimą, ir tik vos 7 proc. nesutinka atsisakyti tradicijų. Tai atskleidė praėjusių metų pabaigoje tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės „Berent“ atliktas visuomenės nuomonės tyrimas.

Ar tokios pat tendencijos išryškėjo pakalbinus apie laidotuves keletą Kupiškio krašto žmonių, prisiminus asmeninę patirtį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video