2024/04/25

 

ĮSTATYMŲ POKYČIAI – KĄ TURIME ŽINOTI

Renatos Malinauskienės nuotrauka iš redakcijos archyvo

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje įsigaliojo daug socialinės srities ir kitokių permainų. Taigi ką turėtų žinoti, į ką turėtų atkreipti dėmesį gyventojai, kad jų piniginės būtų pilnesnės, gyvenimas gražesnis ir jie kad nepakliūtų į nemalonias situacijas.

„Sodros“ naujienos dirbantiems

Nuo sausio 1 dienos minimali mėnesinė alga (MMA) didėja 20 eurų – nuo 380 iki 400 eurų (20 eurų arba 5,3 proc.). Minimalus valandinis atlygis didėja iki 2,45 Eur (0,13 Eur arba 5,5 proc.).

2018 metais nustatytas naujas pareiginės algos (atlyginimo) bazinis dydis – ji didinama 2 eurais arba 1,5 proc. iki 132,5 Eur. Šis dydis taikomas 180 tūkst. darbuotojų, kurių didžiausią dalį sudaro biudžetinių įstaigų darbuotojai (mokytojai, kultūros darbuotojai, socialiniai darbuotojai), dirbantys pagal darbo sutartis, dėl to šių žmonių atlyginimai didės.

Nuo šių metų įsigalioja socialinio draudimo įmokų „grindys“, o tai reiškia, kad darbdaviai negalės už darbuotojus mokėti mažesnių socialinio draudimo įmokų nei nuo minimalios mėnesinės algos. Smulkios įmonės ir individualią veiklą vykdantys asmenys vienerius metus nuo įsteigimo galės nemokėti „Sodros“ įmokų. Šios įmokos galės būti skaičiuojamos nuo mažesnio negu minimalus darbo užmokestis sumos, jeigu atitinkamą mėnesį asmuo buvo draustas pas kitą draudėją arba gavo socialinio draudimo pensiją, arba jeigu asmuo yra ne vyresnis nei 24 metų.

„Sodros“ naujienos tėvams

Nuo 2018 m. minimali motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmoka negalės būti mažesnė nei 6 bazinės socialinės išmokos. Bazinę socialinę išmoką tvirtina Vyriausybė ir jos dydis šiuo metu – 38 eurai. Vadinasi, minimali mėnesinė motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmoka negalės būti mažesnė nei 228 eurai. Gruodį minimali motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmoka buvo 166 eurai.
Slaugyti susirgusius anūkus ir už tai gauti atitinkamą ligos išmoką nuo šių metų gali ir teisę į šią išmoką turintys seneliai. Kad gautų išmoką, jie turi mokėti ligos socialinio draudimo įmokas, trumpiau tariant – būti dirbantys ir draudžiami ligos socialiniu draudimu, turėti reikalingą ligos draudimo stažą.
Taip pat ilgėja sunkiomis ligomis sergančių vaikų slaugos laikotarpis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video