2024/04/20

 

AR LEMS „SODROS“ GRINDYS SOTESNĘ SENATVĘ?

Įtvirtintos socialinio draudimo įmokų „grindys“ už samdomą darbą dirbančius asmenis. Nustatyta, kad ne visą darbo laiką dirbančių asmenų socialinio draudimo įmokos bus skaičiuojamos ir mokamos nuo sumos, ne mažesnės negu minimalus darbo užmokestis. Jurgos Banionienės nuotrauka

„Sodros“ įmokos turės „grindis“. Taip gruodžio 5 dieną nusprendė Seimas, palaiminęs įstatymo pataisą, kuri įpareigos darbdavius ne visu etatu dirbančiųjų įmokas mokėti nuo ne mažiau kaip minimalios mėnesio algos (MMA). Išimtis bus taikoma tik trimis atvejais – jeigu darbuotojas būtų apdraustas pas kitą darbdavį, gautų senatvės ar netekto darbingumo pensiją arba būtų jaunesnis nei 24 metų. Dabar mokesčiai mokami nuo išmokamo atlyginimo.

Tokių pataisų svarbiausias argumentas – mažesniu krūviu dirbdami žmonės nesukaupia būtino darbo stažo, todėl mažėja jų būsima pensija.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kad neskurstume senatvėje

Neturintys reikiamo darbo stažo asmenys Lietuvoje šiuo metu gauna varganą bazinę pensiją, apie 130 eurų. Ar už tokią sumą galima išgyventi, net klausti nereikėtų, kai ir vidutinė pensija, siekianti šiuo metu per 300 eurų, irgi neužtikrina sotaus ir oraus gyvenimo. Visgi gauti daugiau nei bazinę pensiją yra prasminga. Taigi valdžios nauji ketinimai, kaip bekalbėtume, senatvėje naudingi visų pirma dirbančiam žmogui. Kol kas ji nesiryžo patiems darbuotojams užkrauti mokesčių mokėjimo „Sodrai“ naštos. Ko gero, gal jaučia, kad visuomenė iki tokio savarankiškumo dar nepriaugusi.

Verslas tokiomis permainomis irgi nesidžiaugia, ypač smulkus, provincijoje plėtojamas, kur algos mažiausiai tris kartus skiriasi nuo sostinės. Ne visą darbo dieną dirbantiems žmonėms gresia atleidimas, o verslininkams – mokestinės naštos didėjimas.

Kaip būsimas permainas vertina kupiškėnai verslininkai ir darbuotojai?

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video