2024/04/20

 

AR REIKIA VESTUVIŲ TAKO?

Alma Pustovaitienė mano, kad etninė kultūra svarbi ir jaunimui. Autorės nuotrauka

Kupiškį ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje garsino senoviniai šio krašto vestuvių papročiai. Juos puoselėjo net trys kupiškėnų kartos. Jau rašėme apie sklandančią idėją siekti, kad šis nematerialaus kupiškėnų kultūros paveldo reiškinys būtų įtrauktas į UNESCO globojamų pasaulio nematerialaus paveldo objektų sąrašą.

Šis sumanymas juda į priekį. Tik šįkart atlikti realūs darbai, kad kupiškėniškos vestuvės visų pirma būtų įrašytos į tokį pat nacionalinių vertybių sąrašą. Apie visa tai papasakojo etnografė Alma Pustovaitienė, Kupiškio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kupiškėnų vestuvės – tai saviti etnografiniai vaidinimai, rengiami Kupiškio krašto tarme, pagrįsti šio krašto šeimos šventės, vestuvių, tradicija, čia gausu vietinių papročių, apeigų, tautosakos ir tikėjimų. Tai unikalus lietuvių etninės kultūros reiškinys, kurį puoselėjo ir tebepuoselėja trys skirtingo laikotarpio kartos iki šiol. Antai Kupiškio kultūros centro folkloro ansamblio „Kupkėmis“ spektaklis „Vesėlios anoj šaly“ dar visai neseniai buvo vaidinamas, o atskiri jo fragmentai yra ir šiuo metu įpinami į kitas programas. Tie vestuvių papročiai rodyti ir užsienyje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • pritariu Antanui, nuobodybe ir svaičiojimais atbaido folkloro vadovė nuo renginiu, nejaučia, kad 20 metù verda savo sultyse

  • Teisingai Euchrida. Ir Pustovaitienę su visu pulku reikia iškelt Petraucko muziejun, nes su savo atgyvenom apraizgė visą rajoną. Niekas nieko nebedaro, tik „vertybes“ puoselėja. Sugalvokit kažką naujo, įdomaus. Juk 21 amžius. Atsipeikėkit pagaliau, nes taip ir liksim kaimų kaimu…

  • Teisingai Sipavičienė sako,juokinga mėtyti po miestą vestuvininkus,lyg kokias kryžių kelio stancijas.O ir ta mūsų etnografininkė nebesiremia jokiais istoriniais šaltiniais.Pasižiūro dungun ir poisto,koip ten buvo,kaip ten mergikes raikia mėšlais apmėtyt.Etnografiją reikia gaivint,o ne vaidint, simuliakras tikras gaunasi rajone.

  • Stambulo konvencijos dėka mūsų krašte bus galutinai sunaikinta ir senoji judeokrikščioniška lytinė diktatūra. Juk tai jos pasekoje vaikus lietuviai grūda į mergaičių arba berniukų vaidmenis nuo pat pirmųjų dienų. Gintautas Vaitoška

  • Pasaulį naują pastatyyysim… Kam mums tas Gucevičius jo bardo aikštėje? Kam mums tie Vestuvininkai ten pat(nors dugybė Lietuvos žmonių Kupiškį težino iš Kupiškėnų vestuvių)? O va, kopijas tai darysim, nes daugiau nieko ir nemokam.

  • Pirmiausia reikia spręsti, kur bus iškeltos Kupiškėnų vestuvių skulptūros iš centrinės aikštės, nes projekte šioje vietoje jau bus trinkelių grindinys.
    Manau, gal tinkama vieta būtų Adomo Petrausko muziejus. Čia ir reikėtų koncentruoti visą Kupiškėnų vestuvių edukacinę veiklą. Didžiulis gražus amatų centro pastatas, gerai tvarkoma visa muziejaus teritorija pilnai tinkama senovinių vestuvių papročių, edukacinių programų rengimui. Rengiant šį projektą, Amatų centro veiklos programoje jau buvo įtraukta ši veikla. Reikia tik stiprinti ir populiarinti šią programą. O visame Kupiškyje po truputį barstyti Kupiškėnų vestuvių akcentus manau kad neverta. Pagarbiai. Euchrida sipavičienė.

  • Vaidinti etnografiją yra SIMULIAKRAS ir tai nėra joks saugotinas reiškinys.
    Simuliakru vadinama tokia daikto, reiškinio ar fenomeno būklė, kai tas daiktas veidrodžio principu nebeatspindi šalia vykstančio gyvenimo, o imasi vaizduoti ir rodyti tą, ko iš tiesų nėra.

Rekomenduojami video