2024/03/19

 

AMŽINOJI RENOVACIJA

Jurga BANIONIENĖ

Žodis „renovacija“ vieniems skamba kaip keiksmažodis, antri gi džiaugiasi. Mat renovacija renovacijai nelygi. Yra puikių jos pavyzdžių, yra ir tokių, kurias drąsiai galima vadinti „amžinomis“. Turime tokį skaudulį ir Kupiškio mieste. Tai – Vilniaus gatvės 79 namas. Šio daugiabučio namo atnaujinimo konkursą laimėjo skandalingai pagarsėjusi „Užupio statyba“. Darbai nuolat vilkinami, o namo gyventojai dvejus metus gyvena tarsi apkasuose. Pradžioje renovacija po truputį vyko, o galop ir visai sustojo. Neseniai darbai vėl pradėti. Tik šį kartą „Užupio statybos“ įkaitais tapo ne vien namo gyventojai, bet ir patys statybininkai. Namą atnaujinantys ukrainiečiai, negavę žadėto atlyginimo, sukilo ir kovoti su neteisybe pasitelkė stiprų ginklą – viešumą. Ir su vietine, ir su šalies žiniasklaida bendravo, žadėjo eiti tiek, kiek ir reikės – iki pačios prezidentės, kad tik įmonės vadovą, kuriam, jų žodžiais tariant, renovacija išvis negalima leisti užsiimti, pamokyti.

Pabendravus su santechnikais, Ukrainos piliečiais, išties buvo juntama labai slogi nuotaika. „Mes čia atvažiavome ne gerti, o normaliai dirbti. Norisi tik vieno – stabilumo, o dabar sulaukiame tik raginimų kuo greičiau viską daryti, bet atsiskaitymo – nėra. Kaip mums namo važiuoti? Juk ten laukia šeimos, vaikai. Ką jiems pasakysime?“ – tokios mintys prieš kelias savaites skambėjo iš darbininkų lūpų.
Pyktis, susimaišęs su neviltimi. Pikta vyrams buvo dėl to, kad nesilaikoma visiems galiojančių įstatymų, kad su tokiais nesąžiningais lietuviais reikia susidurti. Apie kokią brolišką tautų draugystę, anot ukrainiečių, tada gali kalbėti. Bet vis dėlto turbūt galima. Kad ir pikti, kad ir pervargę nuo nesibaigiančių statybų, namo gyventojai statybininkams ne tik gero žodžio, bet ir maisto negailėjo, netgi namų raktus ramiai palikdavo.

Baisu ir pagalvoti, kaip šio daugiabučio namo žmonėms reikia gyventi. Dvejus metus – tarsi sąvartyne, tarp pastolių, statybinių medžiagų atliekų, išdraskytais balkonais, bijodami dėl savo vaikų saugumo. Galima, matyt, guostis tik tuo, kad kaip žadama (toli gražu ne pirmą kartą), renovacija šiais metais bus užbaigta. Norėtųsi tuo tikėti.
Ukrainiečiai santechnikai, savo darbą atlikę, sugrįžo namo. Su jais iš dalies atsiskaityta. O toliau dirbti liko penkiese.

Šią savaitę prie šio daugiabučio namo triūsę pakalbinti vyrai tikino, kad iki metų pabaigos namą atnaujinti būtinai baigs. Sakė, kad pajudinus šį reikalą viešai, statybinių medžiagų pristatymas nebevėluoja, tik atlyginimų vis dar reikia ilgai laukti. Anot subrangovų firmos iš Lenkijos vadovo, jei atsiskaitoma būtų laiku, tuoj pat atsivežtų daugiau žmonių ir viską užbaigtų dar greičiau. Vis dėlto jis patikino, kad tai, ką pradėję, statybininkai atliks. Belieka tikėtis, kad tikras Vilniaus g. 79 namo gyventojų kantrybės išbandymo košmaras turės pabaigą. Šviesią.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video