2024/03/29

 

DERLIAUS NUOSTOLIUS SKAIČIAVO, ŽVALGYDAMIESI Į KAIMYNUS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Žemės ūkio ministerijos prašymu iki lapkričio 1 dienos šalies savivaldybės turėjo patikslinti ir pateikti nuo liūčių nukentėjusių žemdirbių patirtų nuostolių duomenis. Šį darbą kai kurios savivaldybės, kurios nukentėjo labiausiai, ypač šiaurės rytų Lietuvoje, pradėjo spalio pradžioje. Pateiktus skaičius vėliau dar prašyta patikslinti ir pateikti naujų patirtos žalos per žiemkenčių sėją duomenų.

Ada DVARIONAITĖ

Spalio 31-osios vėlyvą pavakarę rajono Savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyriuje dar vis buvo tikslinami duomenys, nes atsirado seniūnijose suvėlavusių pareiškėjų. Ar tik kupiškėnai tokie vangūs?

Pasiteiravus artimiausių kaimynų rokiškėnų, biržiečių, anykštėnų, paaiškėjo, kad spartuolių ir ten nerasta. Biržiečiai patikslino, kad duomenis perduos tik lapkričio 2 dieną, po švenčių, ir per daug neskuba, mat sulaukta iš Žemės ūkio ministerijos naujų pageidavimų. Paskutinę dieną iš vienos seniūnijos gauta per dešimtį naujų prašymų, taigi reikia tikrinti ir tikslinti informaciją, o tam reikia laiko. Anykštėnai teigė manantys, kad tuos skaičiukus dar ne sykį reikės skaičiuoti ir perskaičiuoti, pritaikyti nuostolių kompensavimo metodikoms, kurios dar ministerijos nepatvirtintos.
Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyrius iš seniūnijų specialistų gautą ir patikslintą informaciją Žemės ūkio ministerijai suspėjo perduoti prieš lapkričio 1-ąją. Skyriaus vedėjas Saulius Kareiva pakomentavo surinktus duomenis.

Į seniūnijas ir Savivaldybę kreipėsi 171 pareiškėjas, tarp jų yra ir žemės ūkio bendrovių, ir ūkininkų, daugelis jų augina nedidelius plotus įvairių kultūrų. Mažiau ūkininkų kreipėsi iš Subačiaus ir Noriūnų seniūnijų. Užregistruoti 19 kultūrų nuostoliai, didžiausią žalą (per 10 proc.) deklaravo pupų, žirnių augintojai. Daug netekta grikių, iš viso rajone buvo auginama 1763 ha, nenuimta liko per 600 ha. Visiškai nepavyko nuimti motiejukų, bulvių, morkų, barkūnų, tiesa, daržovių auginti nedideli ploteliai. Iš viso pražuvusių pasėlių ir kitų žemės ūkio kultūrų užfiksuota arti 3 tūkst. ha, tiksliau 2898,93 ha. Palyginti su kaimyninių rajonų situacija, tai gerokai mažiau, pavyzdžiui, anykštėnai deklaravo nenuimtą derlių nuo beveik 7 tūkst. ha, rokiškėnai – beveik 10 tūkst. ha.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video