2024/04/20

 

PENKIASDEŠIMTMEČIAI DARBO RINKOS LABIRINTUOSE

Brandaus amžiaus žmonėms vis sunkiau konkuruoti žaibiškai besikeičiančioje darbo rinkoje. Psichologai jiems pataria nusimesti visažinio kaukę ir drąsiai nerti su jaunimu į naujovių vandenyną. Rasos Čepaitės nuotrauka

Daug vyresnių žmonių, ypač moterų, Lietuvoje negali susirasti darbo, patiria diskriminaciją dėl savo amžiaus, lyties. Dažnai net už minimalų atlyginimą tokių darbuotojų nebereikia. Jei tau per 50 metų, ar tikrai tai skamba kaip nuosprendis, kad darbą matysi kaip savo ausis. Šia tema pasikalbėjome su verslininkais, darbdaviais ir kitais specialistais.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Problemų tik daugyn

Kodėl vyresni žmonės išstumiami iš darbo rinkos, nors visi darbdaviai vienu balsu šaukia, kad stinga darbuotojų. Gal neveikia perkvalifikavimo programos praktikoje, nors teoriškai tokių ir esama?
Paskutiniai vadinamosios kūdikių bumo kartos atstovai netrukus pradės masiškai išeiti į pensiją. Ar galvojama, kas juos pakeis. Kas mokės mokesčius „Sodrai“, padės išlaikyti gausėjančią pensininkų armiją?

Gal labiau pasikliaujama gamybos, paslaugų sferos robotizacija, ir žmonėmis visiškai neketinama rūpintis. O gal bus mokama kažkokia minimali pragyvenimo suma, kad tik žmogus nedirbtų?
Šiuo metu vis dažniau pasigirsta nauja sąvoka „sidabrinė“ ekonomika, kitaip sakant, ekonomikos pritaikymas prie visuomenės senėjimo, jos pasekmių švelninimas.

Taip pat keliama problema, kad savo kvalifikacijos nėra linkę kelti 40-mečiai, kad tai daryti jų neskatina ir darbdaviai, neinvestuodami į tuos dalykus, o patiems brangu. Tada šie žmonės gali prarasti kvalifikaciją ir iškristi iš darbo rinkos, sulaukę vyresnio amžiaus. Ar darbo birža šiuo atveju gali kažkokią įtaką turėti, padėti ir darbuotojui, ir jo darbdaviui? O gal visa tai tik darbdavių ir darbuotojų reikalas?

Kompiuteriams imlesnis jaunimas

Kupiškyje veikiančios UAB „Slavita“ direktorius Rosvaldas Bočiulis teigė, kad jų įmonėje priimant į darbą žmogų atsižvelgiama į jo išsilavinimą, patirtį, norą dirbti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Savotiškai atrodo, kai atleidžia priešpensijinio amžiaus darbuotoją, o vietoj jo priima du jaunus. Tai reiškia, kad iš vieno seno buvo reikalaujama kaip iš dviejų jaunų? Gal senukai pradės rinkti faktus ir pateiks kaip buvusią diskriminaciją?

  • Nebejuokinkit su tais issilavinimais,noru dirbt,ieskot vergu uz dyka ,turit toki rezultata,mokekit gerai darbuotoju netruks,Jei taip gerai idarbikit savo bobas,vaikus,anukelius nereikes is viso algu moket.

Rekomenduojami video